Berta Sándor

USA - elfogult a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság új vezetője?

Rövid idő alatt két IT-konszern is támadta a szakembert.

Lina M. Khan amerikai jogtudós, aki a Yale Law School hallgatójaként az USA-ban a monopóliumellenes és versenyjogi munkájáról vált ismertté. A szakembert Joe Biden elnök márciusban nevezte ki az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságához (FTC) és június óta vezeti a testületet.

Az elmúlt napokban előbb az Amazon, most pedig a Facebook támadta Lina Khant. Mind a két IT-társaság elfogultsággal vádolta a jogtudóst, mondván: ezt támasztják alá a korábbi megnyilvánulásai és beszédei. A bizottság vezetője az elmúlt esztendőkben a digitális óriáscégek bírálatával szerzett hírnevet magának. Khan azzal érvelt egy dokumentumban, hogy a jelenlegi amerikai egyesült államokbeli versenyjogi szabályok csődöt mondanak az internetes vállalatok esetében.

A Facebook rámutatott, hogy a szakember már eleve azt az álláspontot képviseli, hogy a konszern mindenképpen megsértette a versenyjogot. Ezenkívül a társaság felvetette, hogy a jogtudós korábban az Open Markets Institute nevű szervezet munkatársaként dolgozott.

A vád egyébként pont rosszkor merült fel, hiszen az FTC-nek a hónap végéig döntenie kell arról, hogy új versenyjogi keresetet nyújt-e be a Facebook ellen vagy sem. Az első keresetet egy bíró elutasította arra hivatkozva, hogy a bizottság nem támasztotta alá elég bizonyítékkal a dokumentumban szereplő állításait. Ezekben az ügyekben egyébként mindig az a legfontosabb kérdés, hogy a felhasználók szenvedtek-e valamilyen hátrányt, például a túlzottan magas árak miatt. Khan viszont azzal érvelt, hogy ez önmagában semmit sem ér, mert például egy olyan óriáscég, mint az Amazon könnyen ellenőrizheti a különböző gazdasági területekről származó nyereségeket és eközben az ügyfelei látszólag profitálhatnak az alacsony árakból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!