Berta Sándor

Furcsa indokok alapján utasítják el a szoftverek az állásokra jelentkezőket

A megoldásokat már az amerikai vállalatok 75 százaléka alkalmazza.

Néhány vállalat már 2014-ben tesztelte azokat az új megoldásokat, amelyeknél program döntött az állásra jelentkezők felvételéről vagy elküldéséről. A koronavírus-járvány időszakában rendkívüli módon megnőtt a kereslet az ilyen szolgáltatások iránt. A módszer segít a munkaadóknak pénzt és időt megtakarítani, ráadásul a számítógépes rendszerek kevésbé előítéletesek és gyakorlatilag végtelen számú szempontot tudnak figyelembe venni. Problémát jelent viszont, hogy egyre többször hoznak meg fontos döntéseket algoritmusok, amelyek az oktatás, az igazságügy és egészségügy területén kapnak komoly szerepet.

A Harvard Business School kutatói most kimutatták, hogy az ilyen célokra alkalmazott szoftverek lehetővé teszik a munkaadók számára az elvárt végzettségek, oklevelek és hasonló követelmények megadását. Emellett beállíthatók olyan a dolgok is, hogy például az álláshirdetésekre jelentkező ne legyen büntetett előéletű. Vannak ugyanakkor furcsa követelmények is, többek között, hogy az adott személy életében ne legyenek hosszabb szünetek két betöltött állás között. A szakemberek szerint azonban ilyen módon akár komoly tehetségeket is elbukhatnak a cégek.

A legtöbb programnál általában 6 hónap vagy annál hosszabb szünet már kizáró oknak számít. Ilyen esetekben a jelentkezőt automatikusan elutasítja a rendszer - még akkor is, ha egyébként minden követelménynek megfelelt. Ezzel szemben nem megfelelő jelentkezőket is felvesznek csak azért, mert nem volt a két betöltött állásuk között hosszabb szünet. A kutatók azt javasolták, hogy a fejlesztők és a munkaadók inkább a pozitív képességekre, a kiváló munkamorálra és a hatékonyságra összpontosítsanak. Emellett fontos lenne a megfelelő és arányos követelmények kidolgozása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #12
    "A legtöbb programnál általában 6 hónap vagy annál hosszabb szünet már kizáró oknak számít. "
    Tehát akkor gyereket nevelő anyuka már eleve labdába sem rughat? Vagy ez a kitétel csak férfiakra vonatkozik? Ja, bocs, lassan már maga a fogalom sem P.C.
  • Sir Cryalot #11
    Pont ezen gondolkodtam ma, hogy ez a híres nevezetes "informatikushiány" mennyire "sújtja" mo-t is, talán inkább azokat a cégeket sújtja akiknek ez a biznisz modellje hogy erre hagyatkoznak miközben minél tehetségesebb egy "it"-s annál inkább elkerüli az ilyen kötöttségeket, főleg egy rohamosan változó ágazatban. Mekkora röhej.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.09.10. 09:51:06
  • Sir Cryalot #10
    "antiszociális" , lmao

    a választékosság vajon mi :DDD
  • HTH #9
    Na akkor a legjobb programozók akiket ismerek mind kiesnek :D

    Miért?

    1.) Mert eléggé antiszociálisak, ez sajnos szakmai ártalom. Aki túl nagy társasági életet él az gyakorlatilag sosem tud elég időt szánni a fejlődésre.

    2.) A többségüknek akár több éves kihagyásai vannak két állás között, mert van aki a sok hajtás után kicsit utazgatott, van aki freelancerkedett pár évig, van aki ingyen nyílt forrású projecteken dolgozott a saját megtakarításaiból élve, van aki egyszerűen egy titoktartási szerződés miatt arról sem beszélhet hogy egyáltalán hol dolgozott.
  • dyra #8
    Az emberek első , második sokszor sokadik találkozásra is félreismernek egy jelentkezőt. Az a jó arcát mutatja a HR-es meg becumizza vagy annyira rossz napja van a pályázónak, hogy a rossz arcát mutatja a HR-es azt is beszopja. A HR osztály mellettem van, ott mennek az állásinterjúk. Nem csak a HR-et bántanám mert a második harmadik körre ott vannak a részleg vezetői is hiszen szeretnék tudni kivel fognak majd dolgozni illetve beleszólást is akarnak. A cégünk jó kondíciókat kínál 1 - 2 részlegünk mégis olyan mint egy forgalmasabb átjáróház. Már meg se tanuljuk az ott dolgozók nevét úgy forognak. Sima adatrögzítős helyre felvesznek kreatív gondolkodású embereket, sokszor az életkor is dominál stb.. Közben jobbnál jobb jelentkezők egyszerűen kiesnek "túlképzett" mondják. Beszarok, hogy ilyen is van. Sokszor érezni, hogy a felső vezető félti a poziját 1 - 1 erősebb jelölttől. És még sorolhatnám. Jobbak ezek a gépi megoldások.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2021.09.10. 07:15:28
  • Kissssss0 #7
    "A legtöbb programnál általában 6 hónap vagy annál hosszabb szünet már kizáró oknak számít. "

    ahhamm, aztán hogy a frászkarikába jusson álláshoz az ember és nulláza le a 6 hónapos időt miközben az ilyen programok auto elutasítanak? remélem azért mindenkinek le esett az önellentmondás itt.
  • Agyturbinikusz #6
    Ez azért társadalmi szempontból ennél sokkal komplikáltabb.

    A munka nélkül lévő mérnök nem biztos, hogy rossz, mert amerikába ugye a kredencia egyedül a volt munkáltató/főnök szava, ergo személyes konfliktusok sokszor pont oda vezetnek, hogy nem kap munkát.

    A másik a cégek olyan feltételeket támasztanak szándékosan amelyek nem relevánsak az adott pozíció betöltéséhez, de kizárják az adott csoportot pl honnan van a diploma, nem tökmindegy ha el tudja végezni a feladatát?

    Azért tovább kellene nézni egy kicsit... Tudod Hidden Figures című film. Ajánlom melegen mert még mindig aktuális. Sajnos.
  • kvp #5
    Ezert is nem vesznek fel ujabban feher vagy keletazsiai ferfiakat fejlesztomernoki allasra az amerikai multik. Sikerult olyan antidiszkriminaciosra programozni a kodokat, hogy mar nem az alkalmazott profit termelo kepessege a fontos. Ennek alapvetoen harom eredmenye van:
    -az allas nelkul marado mernokok nagyobb valoszinuseggel inditanak sajat ceget, ami aztan az oket visszautasito ceg konkurense lehet
    -a keletazsiai, foleg kinai mernokok nagyobb valoszinuseggel ternek haza Kinaba (meg akkor ha mar sokad generacios amerikaiak) es viszik oda a tudasukat (mert ott felveszik oket)
    -az igy felvett kevesbe alkalmas emberek (aka. diversity hires) pedig kart okoznak a cegnek (kovetetten azzal, hogy ha nem dolgoznak, kozvetlenul azzal ha hagyjak oket dolgozni)

    Az Apple pl. atallt arra, hogy minden valodi mernok melle felvesz legalabb 2x annyi alibi alkalmazottat. Aztan az igy felvett emberek azon csodalkoznak, hogy nem hagyjak oket tenyleg fontos poziciokban dolgozni. Hat igen, a ceg tulajdonosi kore nem hulye, a profitjat nem akarja kockaztatni... (egyre tobb cegnel viszont megteszik es aztan ezen usznak el)

    Ehhez kepest a belinkelt cikk nem merte ezt leirni, inkabb a diverzitas novelesere biztat, tehat vegyunk fel tobb korabbi bunelkovetot, hosszu tavu munkanelulit es alacsonyabb vegzettseguk, mert ok jobbak lehetnek mint az egesz eleteben kemenyen dolgozo masik jelolt. Tehat meg uzlet es profit ellenesebb strategiara biztatnak. A tisztan profit alapu megkozelites kepes lenne buszken rasszista, ***fob es barmi mas is lenni, tisztan a profit erdekeben. Mivel ez manapsag tarsadalmilag nem elfogadhato, ezert trukkoznek a cegek (lasd pl. Apple) a kamu munkas dolgozokkal. Ez a kapunk beluli munkanelkuliseg jellemzo volt a szocialista orszagokra, most mas okbol a multiknal is kezd megjelenni. Nagyon rossz a gazdasagi teljesitmeny szempontjabol es csak oriasi extraprofit eseten tudja egy kapitalista ceg megengedni maganak, viszont lassan minden ceg rakenyszerul erre a megoldasra.
  • repvez #4
    egy gép csak an ynira tud objektiv lenni amenynire objektivre beprogramozták.
    Tehát ha az aki beállitja ki akarja ejtetni azokat aki amugy megfelelne a helyre , de nem tetszik vagy illik bele a képbe akkor azt is beállitja a felvételi kritériumba.
  • dyra #3
    jobb ez, az emberek nem képesek objektíve szemlélni egy jelentkezőt. A gép igen. Legalábbis objektívebben.