Berta Sándor

Virtuális magán­hálózatokat vett blokád alá Oroszország

A diktatúra még nehezebbé teszi a független információkhoz való hozzáférést.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) bejelentette, hogy hat virtuális magánhálózat (VPN) elérését blokkolni fogják a felhasználók számára. A VPN-ek lehetővé teszik az internetezőknek, hogy titkosított kapcsolatot építsenek fel a külföld irányába, ezáltal elrejtsék a világhálón a valódi tartózkodási helyüket és így hozzáférhessenek például az Amerikai Egyesült Államokban a Netflix tartalomkínálatához. Így lehetőség nyílik arra is, hogy bárki elérhessen egy olyan honlapot, amelyet egy adott országban blokád alá vontak.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság pont ezeket a dolgokat hozta fel érvként a virtuális magánhálózatok ellen. A Roszkomnadzor rámutatott, hogy a VPN-ek miatt a tiltott információkhoz és erőforrásokhoz való hozzáférés megmarad. Szintén fennmaradnak a különböző illegális tevékenységekhez (drogkereskedelem, szélsőséges anyagok és gyermekpornográf tartalmak terjesztése stb.) szükséges feltételek. A hivatal továbbá azt is érvként hozta fel, hogy a szigorításra a meglévő törvények sorozatos megsértése miatt van szükség.

Az intézkedést bírálók szerint viszont Oroszország cenzúrát alkalmaz és ismét csorbította a véleményszabadságot, miközben a különböző hatóságok egyre többször és durvábban lépnek fel az ellenzéki pártokkal és a másként gondolkodókkal szemben. A blokád alá vont virtuális magánhálózatok a következők: a Hola!VPN, a KeepSolid VPN Unlimited, a Speedify VPN, az IPVanish VPN, illetve az ExpressVPN és a NordVPN. Az utóbbi kettő Oroszországban a legnépszerűbb ilyen szolgáltatásnak számít. A VPN-ek alkalmazása az államban már 2017 óta tilos.

Az orosz hatóságok három hónappal ezelőtt már korlátozták két virtuális magánhálózat működését. A Kommerszantértesülései alapján ezután megnőttek a szolgáltatások árai, a szakértők szerint ennek hátterében pedig egyértelműen a megnövekedett kereslet áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #4
  Szerintem meg a kettő ugyanaz, sőt Kína is azonos cél mentén, a totális uralom fokozatainak kiépítése érdekében ellenőriz.
 • lammaer #3
  Ha szabad választani akkor közemberként inkább a B opciót választom. Nincs egy súlycsoportban az orosz meg az US "párhuzam".

  Egy hivatalban lévő elnöknek megvannak a lehetőségei hogy hallassa a hangját akkor is, ha a facebookon vagy youtubon esetleg cenzúrázzák
  (és őszintén, trumpnál szerintem ez el is fért, mert elnök vagy nem elnök, egy kretén volt - mert aki felveti hogy covid ellen fecsekendezenek be fertőtlenítőszert arra ez a legenyhébb kifejezés).

  Ezzel szemben ha az állam alkalmazza a cenzúrát, a szenvedő fél - jelen esetben az állampolgárok - semmit nem tehet. Nincs hatalmában hogy hallassa a hangját.

  Plusz az hogy valaki elnök nem áll mindenek felett (bármennyire is megszoktuk ezt idehaza), a törvények rá ugyanúgy vonatkoznak, és az EULA is egy szerződés amihez tartania kell magát. Ha bemegy egy éttermbe, nem szarhat az asztalra mert ő elnök....
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2021.09.07. 21:30:39
 • asgh #2
  "Az intézkedést bírálók szerint viszont Oroszország cenzúrát alkalmaz és ismét csorbította a véleményszabadságot, miközben a különböző hatóságok egyre többször és durvábban lépnek fel az ellenzéki pártokkal és a másként gondolkodókkal szemben. "

  Ezzel szemben az USA-ban teljesen oké, hogy a még hivatalban lévő elnököt egész egyszerűen eltüntetik a szociális médiából és a követői által létrehozott alternatív közösségi szolgáltatásokat kitiltják a nagyobb platformokról.
 • Sydra #1
  Az állampolgár az állam tulajdona. :D