Berta Sándor

Megbüntették a Google-t Orosz­országban

A vállalat nem hajlandó helyi szervereken tárolni az orosz internetezők adatait.

Oroszországban 2019 januárban közigazgatási eljárás indult a Facebook és a Twitter ellen, mert a két amerikai közösségi szolgáltató nem helyi szervereken tárolta az orosz felhasználók személyes adatait. 2019 decemberében Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely a maximálisan kiszabható pénzbüntetés összegét 18 millió rubelre emelte. A Facebook és a Twitter nem tanult az esetből, mert tavaly februárban szintén felmerült, hogy bírságot kaphatnak.

Most kiderült, hogy hasonló okból kapott pénzbírságot Oroszországban a Google, amely szintén megsértette az előírásokat és továbbra is külföldön tárolja a helyi felhasználók adatait. Egy moszkvai bíróság emiatt 3 millió rubel megfizetésére kötelezte a webes konszernt. Ez volt az első alkalom, hogy Oroszországban ilyen okból megbüntették a Google-t. Ugyanezért van egyébként teljes blokád 2016 óta a LinkedIn ellen. Érdekesség, hogy korábban a Google azért kapott 10 millió rubeles pénzbüntetést, mert megtagadta az orosz hatóságok által nem megfelelőnek minősített tartalmak törlését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök július elején aláírta azt az új törvényt, amelynek értelmében 2022 elejétől a Facebook, a Google és más külföldi internetes társaságok kötelesek irodát fenntartani Oroszországban, ha ott tevékenykedni akarnak. A szabály minden olyan külföldi IT-vállalatra vonatkozik, amely naponta legalább félmillió embert elér Oroszországban és valamilyen módon a helyi internetezőket akarja megszólítani. A törvény hatálya alá esnek azok a platformok is, amely például orosz nyelvű reklámokat vagy más információkat jelentetnek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Na most az EU ugyanezt irta elo a nagy amerikai media cegeknek (plusz GDPR), szoval igazabol az oroszok ebben csak masoljak az EU-s szabalyozast.