Berta Sándor

Nyolc kínai alkalmazást tiltott be Donald Trump

Az amerikai elnök a hivatali ideje utolsó napjait sem tölti tétlenül.

Donald Trump elnöki rendeletében nemzetbiztonsági indokokra és a kémkedési célokra való visszaélési lehetőségekre hivatkozva összesen nyolc kínai fizetési platform (Alipay, CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay, WPS Office) használatát tiltotta be az Amerikai Egyesült Államokban. A dokumentum kiemeli, hogy az érintett szolgáltatásokban megosztott felhasználói adatok a pekingi kormányhoz kerülhetnek.

A rendelet ugyanakkor csak 45 nap múlva lép hatályba, amikor már Joe Biden megválasztott elnök lesz hivatalban, aki megsemmisítheti a dekrétumot. Az elnökváltás elvileg január 20-án történik meg. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter közölte, hogy elrendelte Donald Trump rendeletének a gyakorlatba való átültetését.

Egy kormánytag azzal indokolta a nyolc fizetési ajánlat kiválasztását, hogy az USA területén nagyon sokszor töltik le azokat és ez magában hordozza annak a veszélyét, hogy több millió felhasználói adattal élhetnek vissza. Az illető hozzátette, hogy Trump és Biden nem egyeztettek a kérdésben, s a döntést nem beszélték meg a megválasztott elnök kormányának potenciális tagjaival sem.

Az egyik érintett fejlesztőcég, a Kingsoft jelezte, hogy nem fogadja el a rendeletet. Biden csapata nem kommentálta a hírt, miként az Alibaba, a CamScanner, a SHAREit, a Tencent és washingtoni kínai nagykövetség sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #6
  Kínának kvázi végtelen pénze van. Kilóra veszi meg az afrikai, ázsiai, D-amerikai bányászjogokat, kikötőket, reptereket, vasút társaságokat a lokális korrupciónak köszönhetően.
  Sokkal korábban kellett volna orrba gyűrni őket, most már sztem késő. Ez csak maszatolás. Kína meg röhög a markába.
 • kvp #5
  Ezek a dolgok meg kb. ket hetig lesznek ervenyben. Utanna majd a kinai allamcegek teljesen legalisan megvehetik az amerikai konkurenciat. Ezt hivjak globalis szabadkereskedelemnek es az EU is alairta amit Kina akart. (tehat most mar a magyar ketoldalu szerzodesektol fuggetlenul Merkel alairasaval lehet szabadon befektetni Kina es az egesz EU kozott, azaz a kinai allami cegek az EU-ban azt vesznek meg amit akarnak, mig az EU-s cegek azt vesznek meg Kinaban amit a part kozponti bizottsaga jovahagy, de a cegnek legalabb 50%-os kinai tulajdonban kell maradnia es a ceges parttitkar nelkul nem hozhato semmilyen dontes, az EU oldalan nincs ilyen korlatozas)

  Igy jott ossze az, hogy a londoni tomegkozlekedest a parizsi onkormanyzat francia allami cege es a hongkongi tomegkozlekedesi vallalat kinai allami cege uzemelteti, termeszetesen angliaban teljes mertekben maganvallalkozaskent. Ha lesz eleg penze, akar mar iden az amazon-t is atveheti az aliexpressz, teljesen legalisan. Ezert volt fontos, hogy Kina barat vezetes keruljon hatalomra az USA-ban es az EU-ban is. (ugy nez ki, hogy mindketto osszejott)
 • MerlinW #4
  Az FBI-nak és a DEA-nek aztán baromi sok hatásköre van határon kívül. Lényeg hogy képben vagy.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.01.07. 14:17:27
 • jozsi031 #3
  Kölcsön kenyér vissza jár!
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Kinaban be is vannak tiltva..
 • Arnika19 #1
  Trump hülye és kínai fóbiás. A saját országának "kémkedő" csapatai NSA, CIA, FBI, DEA meg a PayPal, Amazon, eBay, Facebook, Google.n keresztül kémkednek, azokat is be kell tiltani. Ha már lúd, akkor legyen kövér, minek ez a megkülönböztetés?