Berta Sándor

Az USA csak lelassíthatja Kína technológiai fejlődését

A két fél között nem csak kereskedelmi kérdésekben van konfliktus. A tét a technológiai, a katonai, a gazdasági és a politikai világuralom.

Frederic Neumann, a brit-ázsiai HSBC bank Ázsiáért felelős vezető közgazdásza és a hongkongi székhelyű Asian Economics Research ügyvezető igazgatója. A szakember kifejtette, hogy a ha a közelgő amerikai elnökválasztáson Joe Biden győzne, akkor néhány változás jöhet az USA és Kína diplomáciai viszonyában, s némileg enyhülhet a két ország közötti jelenlegi feszült légkör. A külkereskedelemről az emberi jogi kérdésekre helyeződhet át a hangsúly, de az alapvető probléma akkor is megmaradna.

Amennyiben ugyanis egy hatalmat, amely évtizedeken át vitathatatlan hegemóniával rendelkezett a világban egy másik hatalom kihívja, akkor ott előre vannak programozva a konfliktusok. S ez független attól, hogy a kereskedelemről, a technológiapolitikáról vagy a geopolitikáról van szó. Éppen ezért lehet tartani attól, hogy nem lesz gyors enyhülés a kérdésben.

Neumann úgy vélte, hogy semmiképpen nem áll elő majd olyan helyzet, mint a második világháború után az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között. Ennek oka, hogy az USA és Kína minden vetélkedése ellenére gazdaságilag erősen függ egymástól. Az amerikai vállalatok például évente 500 milliárd dollár bevételre tesznek szert az ázsiai országban, s erről az összegről nem fognak csak úgy lemondani. Ráadásul az elmúlt hónapokban ismét nőttek a kínai import, ez is azt támasztja alá, hogy mennyire szoros a függőség. Ezért sem lehet a kapcsolatokat a nullára visszavinni.

A technológiai szektorban azonban némileg más lehet a helyzet. Az Amerikai Egyesült Államok ott mindenképpen meg akarja védeni a vezető szerepét, ezért próbálja meg elvágni a nyugati tudástól a kínai vetélytársát. Extrém esetben a világgazdaság két technológiai zónára eshet szét, amelyek saját szabványokkal és szabályozással működnének.

Az erőfeszítések ellenére az USA megakadályozni nem, legfeljebb lelassítani tudja Kína technológiai szuperhatalommá válását. Ezt megvalósulhat azáltal, hogy a kínaiak nem kaphatnak félvezetőket vagy más fontos technológiai termékeket. De az ázsiai ország elegendő erőforrásokkal rendelkezik, hogy kifejleszthesse és elkészíthesse a saját technológiai termékeit.

Középtávon Kínának sikerülhet a saját termékek és innovációk segítségével felzárkózni a nyugati világhoz. Elegendő megnézni a mesterséges intelligencia, a gyógyszeripar vagy a kvantumszámítógépek területét. Ott már az ázsiai állam részéről meg is történt a felzárkózás, sőt, le is hagyta a nyugati világot. Egy technológia szempontból független Kína pedig még keményebb konkurens lehet az USA számára.

A HSBC bank Ázsiáért felelős vezető közgazdásza hozzátette, hogy számos amerikai és kínai társaság, amely eddig helyben gyártotta a termékeit, más ázsiai országba helyezte át a termelést, hogy ne kelljen amerikai vámokat fizetnie. Ebből a folyamatból különösen Vietnám és Malajzia profitált, míg India nem, amely ugyan komoly erőforrásokkal rendelkezik, de nincs versenyképes exportipara. Ráadásul a bürokrácia és a munkaerőpiaci szabályozások sok vállalkozást elriasztanak az indiai befektetésektől.

A vesztesek közé tartozik még Dél-Korea is. Ennek az az oka, hogy az elmúlt években Kínában termékeket készíttető cégeknek nem sikerült Kínán kívül olcsó gyártási struktúrát kiépíteniük, emellett az állam egyre jobban érzi a kínai nyomást. Európa ugyanakkor nincs rossz helyzetben, mert egyrészt nincs annyira kiszolgáltatva Kínának, mint például Ausztrália, másrészt a politika és a gazdaság területén is képes konkurálni mind az USA-val, mind Kínával. De fontos lenne, hogy az európai vezetők ebben a konfliktusban visszafogottan tárgyaljanak a két féllel, ezzel párhuzamosan viszont védjék a kontinens érdekeit.

Terry Gou, a Foxconn (Hon Hai Precision Industry) vezérigazgatója 2018 júniusában azt nyilatkozta, hogy nem is kereskedelmi, hanem technológiai háború zajlik az Amerikai Egyesült Államok és Kína között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csulok0000 #7
  nem arról megy hogy nem tudja lemásolni, hanem léteznek olyan dolgok mint a szabadalmak amik miatt nem másolhatja.
 • end3 #6
  Már hogyne izgatná az embert, ahova nagyobb haszonnal tudunk eladni, oda és ahonnan olcsóbban tudjuk ellátni mindennel a gazdaságunkat, onnan. Szerintem a világon minden épelméjű gazdaság így működne igazán.

  A protekcionizmus csak egy ideig óráig, kínlódásokkal teli működhet, akkor is úgy, hogy visszaveti a világ fejlődését. A kölcsönösen előnyös kooperáció, - ha jól csinálják, - viszont a fejlődést jelentheti mindegyik abban résztvevő félnek.

  Ja kérem, ha valakinek világhatalmi szerep kell, a kölcsönösen egyáltalán nem előnyös, csak is egyoldalú haszonszerzés céljából, - pótlandó a tudás, a szakértelem és a hivatástudat, a humánerőforrás szorgalmának hiányát, akkor persze az emberiség soha nem jut a globalizáció magasabb, kölcsönösen előnyös szintjére. (Pedig a 21. századnak nem a kőkorszakról, meg az újra gyarmatosításról kéne ismét szólnia.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2020.09.21. 09:48:19
 • dyra #5
  Minket ez itt mint fika játékosokat nem kell, hogy izgasson. Tökmind1 hova megyünk segget nyalni.
 • intl #4
  a samsung lassan 30 eve akarja lemasolni az asml gepeit. nemigazan megy nekik. akkor masnak mitol menne?
 • UUUU #3
  "internalotaborok, nepirtasok is ujra legalisak lesznek. "

  Kezdodik a hulyeseg mar megint.
 • kvp #2
  Ha nem all ellen a nyugati vilag es akar komoly gazdasagi valsag aran is de nem izolalja Kinat, akkor Kina egyszeruen levaltja az USA-t a vilag vezeto hatalma szerepeben. Varhato, hogy nem fognak emberi jogi kerdesekbe beleszolni, tehat internalotaborok, nepirtasok is ujra legalisak lesznek. Kerdes ez nekunk jo-e? A masik, hogy a kinaiak a sajat allampolgaraikra sincsennek tekintettel a termeles felfuttatasa erdekeben. Akkor a gyarmati sorba kerulo kisebb allamokban lakokkal hogyan fognak banni? (lasd Tibet, ujgurok, kinai gyarmatok Afrikaban)

  Amit a nyugati vilag szakertoi nem akarnak eszrevenni, hogy a mai Kina nem az egy evtizeddel ezelotti Kina, ugyanis egy teljes hatalomatvetel tortent meg par eve, megszuntetve a hatalom periodikus atadasanak rendszeret. (lasd: hogyan kerult hatalomra micimacko?) Mar nem a gazadasagi fejlodes a cel, az csak a hatalom kiterjesztesenek eszkoze lett.
 • intl #1
  haat. van nehany ceg aminek a termeket nagyon nehez lesz behozni. majdhogynem vegelathatatlan feneketlen kut. inkabb masik anyagot talaljanak, pl szobahom szupravez XD