Berta Sándor

Amerikai export­korlátozások a legnagyobb kínai chipgyártó ellen

Az USA még nehezebb helyzetbe hozta a Huawei-t.

Már szeptember elején kiszivárgott, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború új fejezetéhez érkezhet azáltal, hogy Washington meg akarja bénítani a legnagyobb kínai chipgyártónak számító Semiconductor Manufacturing International Corporationt (SMIC). A Donald Trump amerikai elnök által vezetett kormány akkor még csak fontolgatta a lépést, időközben viszont a Bloomberg értesülései alapján az amerikai kereskedelmi minisztérium már exportkorlátozásokat vezetett be az SMIC ellen. Gyakorlatilag a gyártó jelentette az utolsó komoly szalmaszálat a Huawei számára, amely így rendkívül nehéz helyzetbe került.

Az egyetlen reménysugarat az jelenti a Semiconductor Manufacturing International Corporation és ezáltal a Huawei számára is, hogy a chipgyártó nem került fel arra a listára, amely az amerikai vállalatoknak megtiltja a kínai társasággal és néhány más kínai partnerrel való kereskedelmet. A közeljövőben ugyanakkor minden amerikai gyártónak be kell majd szereznie egy licencet, ha a termékeit a Semiconductor Manufacturing International Corporationnek akarja szállítani.

Az intézkedés indoklása szerint felmerül a katonai célokra való felhasználás elfogadhatatlan kockázata. Ezzel arra utalt a szaktárca, hogy az SMIC által és amerikai technológiák segítségével gyártott termékek bizonyos körülmények között akár katonai célokra is alkalmazhatók, vagyis SMIC-chipek kerülhetnek például fegyverrendszerekbe. A gyártó az üzemeiben készített chipek fejlesztéséhez és gyártásához is amerikai partnerek szoftvereit és gépeit használja, mivel ezek uralják a piacot és szinte alig vannak alternatív szállítók. A licenckérési kényszer pedig érinti a gyártóberendezések karbantartását és az alkalmazott rendszerek frissítéseit is. Ezáltal a Semiconductor Manufacturing International Corporation nem csupán új létesítményeket nem tud létrehozni, de a meglévőket sem tudja üzemeltetni, mert hiányoznak azokhoz a pótalkatrészek és a frissítések, javítások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!