Berta Sándor

Egy tó létét veszélyezteti a bitcoin-bányászat

A hűtéshez szükséges forró vizet a tóba engedik vissza. A helyi lakosok tiltakoznak a tevékenység ellen.

Az NBC számolt be arról, hogy a New York szövetségi államban található Seneca-tó vize egyre melegebb. A jelenség hátterében az áll, hogy egy bitcoin-bányászatot végző cég a tó vizével hűti a számítógépeit. Az egyik helyi lakos azt mondta, hogy a tó vize annyira meleg, hogy amikor valaki belemegy, akkor úgy érzi magát, mint egy pezsgőfürdőben. A környéken élők - érthetően - arról tartanak, hogy komoly környezetszennyezés történik és tiltakozást szerveztek az érintett vállalat, a Greenidge Generation ellen, amely 8000 számítógép segítségével termeli a kriptovalutát.


Az üzem 3000 dollárért bányászik ki egy bitcoint és azt 33 000 dollárért tudják eladni

A szénről gázra átállított erőművet birtokló társaság a jelenlegi engedélyek birtokában naponta 500 millió liter vizet szivattyúzhat ki a tóból, majd a felmelegedett vizet visszaengedheti a tóba. A környezetvédelmi előírások alapján a visszatöltött víz nyáron legfeljebb 42 Celsius-fokos, míg télen maximum 30 Celsius-fokos lehet. A Greenidge Generation azt állította, hogy ezeket a maximális hőmérsékleti értékeket soha nem érte el, s a visszatöltött víz hőmérséklete nyáron legfeljebb 20, míg télen 15 Celsius-fokos volt.

Ezt nehezen hiszik a helyi lakosok, akik úgy vélték, hogy a tevékenység hozzájárul a tó vizének a felmelegedéséhez és az ökológiai rendszer felborításához. Erre egyelőre nincsenek bizonyítékok, ugyanis az első vizsgálatot csak 2023-ban folytatják majd le. A kínaiak visszaszorulásával (melynek oka, hogy a kínai állam betiltotta a bányászatot) az amerikai vállalkozások nagyon szeretnék kibővíteni a bitcoin-bányászati kapacitásukat. A Greenidge Generation például az év végéig a négyszeresére akarja növelni azt, azután ismét duplázni, a cél a jelenlegi kapacitás 26-szorosa. A cég ugyanakkor a Seneca-tó környékén a vizsgálatok elvégzéséig nem akar beruházásokat végrehajtani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zgroska #15
  Korrekt beszámoló egy Fake News cikkről.

  Tények ami a cikkekből kimaradt:

  - A napi hűtővíz mennyiségére számolva annak hőmérsékletét kb 0,5 °C-al növeli.
  - A tó vizének hőmérsékletét a bitcoinbánya egy évnyi működése emelné meg 0,054 °C-kal
  - A tó felszínét 1/3 másodperc alatt éri annyi napenergia mint amennyit a bányászat 1 óra alatt igényel

  Egy sikeres környezetvédelmi beruházás ellen szólították harcra a butaságukkal magabiztosan kérkedőket.

  A számítás részletei, és háttér információk:

  https://hackmd.io/@zgroska/fakenews
  Utoljára szerkesztette: zgroska, 2021.07.09. 17:18:30
 • skiryo #14

  A bitcoint a jelenlegi szar pénzügyi rendszerünk megdöntésére találták fel.
  Attól, hogy ezek a fogyatékosok környezetromboló módon bányásszák, a technológia jó, csak rossz irányból közelítik meg.
  A bankok, pénznyomtatás, irodák, automaták, az ehhez kitalált logisztika, mind kiváltható egy mobiltelefonnal és egy decentralizált rendszerrel.

  Onnantól te kezeled a vagyonod, nem kell hozzá egy központi szerv, ami végtelen mennyiségű forintot/dollárt stb nyomtat, ezzel a végtelenségig elértéktelenítve a pénzed.

  Egy nem inflációra épülő rendszerben pedig nincs szükség folyamatos, eszetlen, fenntarthatatlan termelésre, ami egy sokkal zöldebb jövőt eredményezne.
 • Palinko #13
  Amit mondasz az a gridcoin amit a boinc rendszerhez találtak ki és kár hogy nem az volt az első és az lenne most a bitcoin helyében :D Annak mindenki jobban örülne, de ugye a bitcoin volt az első és a számítás amit csinál garantálja hogy ne lehessen pénzt hamisítani kvázi, meg azt is hogy akinek elküldöd az meg is kapja, plusz az is funkciója hogy igazságosan elossza a meglévő bitcoinokat. Nyilván ez egy kezdetleges megoldás már mai szemmel de 12 év alatt a tech-ben azért sok minden elavul, bízzunk benne hogy felváltja majd egy olyan megoldás ami sokkal energiahatékonyabban megoldja a két tábornok problémát. Egyébként már egyre kevesebb coin használja a proof of workot, a 2. legnagyobb cryptot is átállítják lassan proof of stakere ami nem a számítások révén biztosítja a blokkláncot, hanem a coin tulajdonosok letétbe teszik a coinjukat azért hogy mégtöbbet kapjanak kamatos formában, ha viszont csalni próbálnak akkor elvesztik a letétet.
 • Palinko #12
  Nem kell minden feladathoz egyre több, sok mindentől függ mennyi energia kell, attól is hogy hányan bányásszák, most leesett például ahogy a kínaiak költöznek és ugyanannyi számítási kapacitással többet tudtak a többiek bányászni. Hogy minél kevesebbet bányásszanak az a feleződéssel szokott megoldódni de az meg pár évente van, év közben a bányászok mennyisége szabályozza a nehézséget kb.

  Sok coin total supplyja van amitől többet nem lehet többet előállítani, aminek nincs az is felügyelve van hogy mennyi keletkezik, ezért szerintem maximálisan nem állja meg a helyét hogy a proof of stake megoldás pl elgördítené az akadályt és akkor annyit mintelnek coinokból hogy értéktelen legyen, mivel szabályozott keretek között működik. Ugyanolyan mintha azt mondanád hogy nyomtatni gyors és olcsó ezért bármikor előfordulhat hogy annyi pénzt nyomtatunk ami mögé 10 milliárd évig sem tudunk fedezetet tenni és ezért elértéktelenedik majd a pénz. Nyilván nyomtatnak nyomtatnak, de ott is szabályok szerint. Cryptokon még így is sokkal kisebb az inflációs nyomás, sőt Bitcoinon ugye nincs is, de már vannak hiperdeflációsak is... Plusz a példád szerint a premineolt, mintelt coinok értéktelenek kellenének hogy legyenek, de nem azok, pl az XRP.

  Már a cikkben is szerepel hogy 3k ért bányásznak ki 1 BTC-t tehát szerinted 3-4k között kéne legyen az ára, akkor lennének 0-án vagy okés profitban, de nagyon nem ott van. Szóval teljesen fals azt is állítani hogy több energiát tettek bele mint amit pénzben kivettek. Az hogy meg bedől majd magától már 10 éve várjátok, de valahogy még nem következett be, ráadásul az utolsó Bitcoint sem fogják a mi életünkben kibányászni, de még az unokánk sem biztos hogy megéri szóval kár erről is ábrándozni.
 • Palinko #11
  Megkérdezhetem hogy hány videót néztél meg a héten a youtubeon? Azt tudod hogy többszöröse a youtube energiafelhasználása az összes bányászathoz képest?
 • Gabbbbbbbbbbbb #10
  Az jo lenne, sajnos sokan felnek az atomtol. (Ugy latom te is)
 • fotolit #9
  Bezzeg ha majd mindenki elektronyos autóval kóricál, de szép világ is lesz! Minden sarkon egy "Paks 2". Visszasírjuk mi még azt, amikor a bitcoin miatt lázadoztunk!
 • dyra #8
  Nagyjából mindenki telibe lesz*rja, hogy mi lesz a bolygóval. Unalmasak már ezek a kirohanások. L*faszt nem csinálsz te se. Az UNIO se meg senki. Mikor lesz az első év amikor csökkenni fog a kibocsájtás vagy a felhasznált műanyag mennyisége? 2100? Duma és duma. Az van.
 • repvez #7
  Bezzeg az nem probléma, ha az atomerőmünek a hütöközege csinálja ugyan ezt vagy épp a munka közege a folyó vagy a tó vize.
  Az teljesen rendben van és nem természet romboló, de ha a bitcoinosok cinálják az fuj csunya gonosz cégek.

  DE amugy ennek a bitcoinnak a számitása az amugy mi is az a jó dolog ami miatt enyni enegriát felhasználnak?
  Mondjuk a rák vagy az univerzum eredetét kutatja számitja ki és ehhez kell a számitási igény vagy még is mit?
  vagy csak azért van ez a számitási igény hogy öngenerálással csak azt számolják, hogy ki mennyi bitcoint oszt meg a másikkal? ,de valójában az emberiség semmi plusz tudáshoz nem jut általa.
  Mert ha téányleg lenne mögötte valami ilyen akkor talán látnám is értelmét, de ha csak saját magát generálja a semmiáért azt nem .
  Utoljára szerkesztette: repvez, 2021.07.07. 20:01:12
 • kvp #6
  A banyaszat valojaban csak egy fizikai akadaly, tehat egy olyan matematikai feladat, amit csak szamitasi kapacitassal, tehat fizikai energia befektetesevel lehet megoldasni. Ez garantalja, hogy ne lehessen vegtelen mennyisegu coin-t letrehozni, mivel az azokhoz rendelt matematikai feladatok kiszamitasahoz szamitasi kapacitas, tehat energia es ido kell. Raadasul minden ujabb feldathoz egyre tobb, igy azonos szamitasi kapacitas eseten szepen logaritmus szerint lassul a coin-ok generalasa.

  Ezt azert talaltak ki anno, hogy hamarabb fogyjon el a szamitasi kapacitas mint a veges szamu coin. Nos, az emberiseg annyi energiat (tehat valojaban valos penzt) vagott a problemahoz, hogy a nehezseggel aranyban no a szamitasi kapacitas, tehat meg mindig kepesek linearis ido alatt uj coin-okat generalni. (amennyivel nehezebb lesz a feladat, kb. annyival tobb szamitasi kapacitast tesznek ra) Mostanra ez akkora meretu lett, hogy mar merheto kornyezeti hatasa van az igy elegetett energiamennyiegnek (es penznek). Sokkal korabban fel kellett volna adni az egeszet, mint penz es energiapazarlo hulyeseget, de az emberiseg kapzsibb resze kitarto.

  Az osszes alternativa (pl. a proof of stake) pont azokat a fizikai akadalyokat gorditi el, amik mesterseges hianyt okoznak az amugy ertektelen digitali coin-ok koreben. Valojaban pont ez a hiany hajtja fel az arakat. Tehat az eloallitasra raszant penz (energia) ara jelenik meg a coin-ok araban.

  ps: Sokkal tobb konvertibilis valutat szortak mar el a proof of work feladatokra, mint amennyit az egesz kripto piac er jelenleg konvertibilis valutara valtva es raadasul a jelenlegi magas ar is csak addig el, amig nem akar mindenki eladni. Valojaban a kripto piac resztvevoi matematikailag nagyon jol kitalalt piramisjatekokat jatszanak. Szerencsere a legtobb fontosabb kriptoba bele van epitve a bedoles, ha nem a befektetoi bazis kimerulese miatt, akkor a kodter elfogyasa miatt, bar az utobbi egy hard stop, amit racionalis befeketok eseten soha nem lenne szabad elerni. Az emberiseg ezzel foglalkozo resze viszont ugy nez ki, hogy irracionalisan all hozza.