Berta Sándor

Kritikus a kripto­valutákkal szemben az amerikai jegybank alelnöke

A pénzügyi vezető ugyanakkor nem minden virtuális fizetőeszközt támadott.

Randal Quarles, az Amerikai Egyesült Államok Központi Jegybankjának (Federal Reserved Bank - FED) alelnöke mindenkit óva intett attól, hogy túlzottan nagy lelkesedéssel közelítsen a digitális pénzek kérdéséhez. Vélekedése szerint az USA-ban több évszázadon keresztül nagyon lelkesen fogadták az emberek az új dolgokat és azok többnyire előnyösek is voltak a számukra. De pont az vezetett sokszor problémákhoz, a kritikus gondolkodás félretételéhez és divatjelenségekhez, hogy a tengerentúliak hajlamosak a túlzásokra és félnek attól, hogy ha nem cselekszenek, akkor elmulasztanak valamit. Éppen ezért van szükség a kriptovaluták átfogó, gondos és kritikus elemzésére is.

A szakember hozzátette, hogy a digitális jegybanki fizetőeszközök és azok alkalmazása komoly kockázatokat hordozhatnak magukban. Kiemelte a stablecoin és a non-stablecoin digitális pénzek közötti különbségtételt. Az előbbiek olyan megoldások, amelyek értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve, ezáltal elkerülhetők a nagy árfolyamváltozások. A non-stablecoin fizetőeszközök esetében ez a biztonság és a stabilitás nincs jelen. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a stablecoin pénzek valóban stabilak, akkor a FED támogatni fogja azok alkalmazását és akkor egy szabályozott digitális valuta kiegészítheti, sőt, ki is bővítheti az aktuális fizetési rendszert.

Quarles a non-stablecoin digitális fizetőeszközökkel - például a bitcoinnal - szemben viszont rendkívül szkeptikus és megállapította, hogy azoknak semmilyen belső értékük nincs. A látszólagos értéküket kizárólag egy mesterséges őrület tartja fenn, ezért vannak az árfolyamokban hatalmas kilengések. Az ilyen digitális pénzek nem alkalmasak a mindennapi használatra fizetőeszközként és még kevésbé lennének alkalmasak digitális központi jegybanki pénznek. A bitcoin és a hasonló megoldások ezért kockázatos és spekulatív befektetések fognak maradni, s nem lesznek forradalmi változást hozó valuták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ManfredMacx #8
  "amit bárki csinálhat korlátlanul"
  Az viszont soha nem lesz bitcoin.
  Mona Lisát is festhet bárki, mégis csak egy eredeti fog létezni.
 • Sydra #7
  "Mégpedig onnan, hogy befejezik rövidesen a coin-osztást, onnan a bányászgépek le fognak kapcsolni"
  Már elmondtam kvp-nek is. Nem nektek kell fejből kitalálni hogyan működnek a kriptovaluták. Ezek a dolgok le vannak írva, el lehet olvasni. Miért kell ilyen ormótlan hülyeségeket összehordani?
 • zola2000 #6
  Ez akkor lenne igaz ha csak a bitcoin lenne, és a többi csak marginális szinten létezne, akkor az lehetne a digitális arany.

  De mivel egyre kisebb a bitcoin dominancia ezért ma már nem bitcoin van hanem kriptovaluták, amit bárki csinálhat korlátlanul, elég hozzá egy kis fejlesztés/marketing és már van is értéke egy új kriptovalutának. Ezért maga a kriptopiac végtelenül higul.
 • Vanek úr #5
  Pedig kvp leírta, hogy miért inflálódhat el a BTC is ("a biztonsag arra alapul, hogy senkinek nincs eleg fizikai eroforrasa elegseges szamitasi kapacitasra a rendszer megtoresehez."). Mégpedig onnan, hogy befejezik rövidesen a coin-osztást, onnan a bányászgépek le fognak kapcsolni (nem akarok nagy számokkal dobálózni, de szerintem a 99% egy nagyon közeli becslés lehet). Ha lekapcsolnak, akkor jelentősen csökkenni fog a hálózat biztonsága, és ha valaki hirtelen el tudja érni, hogy többségben legyen a hálózatban a saját gépeivel, akkor a feltörés sem elképzelhetetlen. Onnan meg nem sok értéke lesz.
 • HTH #4
  Maga a BTC nem rossz, mert ha nem mondja azt mindenki hogy "nekem ingyért se kell" akkor hosszú távon nem tud elinflálódni, pont ellenkezőleg. Egyre értékesebb lesz mivel idővel egyre kevesebbet lehet bányászni és egyre több vész el a nagy semmiben, pl meghal az adott tárca tulajdonosa és senki nem fér hozzá többé...

  A gond az hogy a bányászás módja nem lett okosan kitalálva. Egy olyan crypto kellene amit pl csak a Marson lehet bányászni. Marsi szerverek a pingből tudnák hitelesíteni hogy valóban ott lett bányászva. Ez két okból lenne jó. Egyrészt nem tudna csak úgy komoly befektetés nélkül senki se újabb coinokat dobni a piacra.
  A Marsra jutni és ott energiát termelni nem olcsó mulatság. Másrészt legalább lennének akik érdekeltek lennének a marsi energiatermelésben még mielőtt az első emberek megérkeznének oda. Az első kolóniáknak szüksége lesz energiára, nem is kevésre. Úgyhogy ne a Földön termelt energiát pazaroljuk a coinok bányászatára hanem ott lehessen csak bányászni ahová kellenek az erőművek :)
  Utoljára szerkesztette: HTH, 2021.07.01. 20:41:02
 • kvp #3
  A konvertibilis valutak normal esetben tobbe-kevesbe tervezhetoen inflalodnak, ezaltal egyfajta altalanos vagyonadokent funkcionalnak. A kriptopenzek arfolyama tervezhetetlen. Kb. mint az opcios reszvenypiac, csak ha bedol az egyik kripto, akkor nem fizetik a veszteseget egyetlen allam adofizetoi sem.

  Igazabol a kripto rendszerrel az a gond, hogy ami lehetove teszi az elosztott fokonyv mukodeset az egyben fizikai gatat szab a tomeges hasznalatnak, ugyanis a biztonsag arra alapul, hogy senkinek nincs eleg fizikai eroforrasa elegseges szamitasi kapacitasra a rendszer megtoresehez. Az ennek megkerulesere tett kiserletek pedig ugyanugy inflacios veszelyt jelentenek, mert a fizikai eroforras szukseglet limitalja a letrehozhato uj penzek mennyiseget is, ezert ha ezt kivesszuk akkor mindenki annyi token-t hoz letre amennyit akar (vagy tobbsegi szavazas eseten amennyit a nagytokesek megengednek). Igy meg vagy kontrollalhatalan lesz az inflacio vagy ha a kripto nagytokesek korlatozzak, akkor ugyanolyan tervezett inlfacio jon letre mint a jegybanki valutak eseten, szoval ugyanott vagyunk.

  Jo megoldas egyelore nincs. Ha letezne olyan matematikai modell ami lehetove tenne a (lehetoleg offline is mukodo) tranzakciokat barminemu kozponti vagy elosztott fokonyv nelkul, akkor lenne ertelmes megoldas. Jelenleg ugy nez ki, hogy az adatok tokeletes masolhatosaga miatt ez matematikailag nem megoldhato.
 • Sydra #2
  A paraziták elleneznek mindent, ami veszélyezteti az életmódjukat.
 • HTH #1
  "olyan megoldások, amelyek értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve, ezáltal elkerülhetők a nagy árfolyamváltozások" - Ja szép lassan elinflálódnak, pont úgy mint a hagyományos valuták... Az nem árfolyamváltozás véletlen? Dehogynem...