Berta Sándor

Bírálatokat váltott ki Salvador bitcoin-döntése

Egy neves közgazdász és a Világbank egyaránt kritizálta a bejelentést.

Másfél héttel ezelőtt jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez, Salvador elnöke, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek köszönhetően a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lett a közép-amerikai országban. Az új törvény értelmében minden olyan helyi kereskedő, aki rendelkezik a szükséges műszaki feltételekkel, fél év múlva köteles elfogadni a kriptovalutát. Könnyítés lesz, hogy azoknak a személyeknek és a cégeknek, akik a digitális pénzt becserélik, nem kell tőkenyereség adót fizetniük. A bitcoinnal kiegyenlíthetők lesznek a helyi adók is.

A Világbank egyáltalán nem támogatja a salvadori ötletet. A szervezet szóvivője kijelentette, hogy kötelezettséget vállaltak arra, hogy sokféle módon segítik Salvadort, többek között a fizetőeszközök átláthatósága és a szabályozási folyamatok tekintetében. Bár a helyi kormány a segítségüket kérte a bitcoinnal kapcsolatban, de ezt a kérést környezetvédelmi okokból és az átláthatóság hiánya miatt nem tudják támogatni.

Steve Hanke, a Johns Hopkins Egyetem professzora szerint is ez egy buta döntés volt, úgy véli, hogy a felvázolt rendszer a gyakorlatban nem lesz működőképes. Az 1980-as években Ronald Reagan elnök tanácsadójaként is dolgozó közgazdász hozzátette, hogy a bitcoint nem lehet majd zökkenőmentesen fizetőeszközként alkalmazni a salvadori mindennapokban. Példaként említette, hogy aligha fogja bárki is kriptovalutában kifizetni a taxidíjat, ez egyszerűen nevetséges elképzelés. Egy másik példája szerint ha Salvadorban egy nagymama a nyugdíjára vár, akkor elküldik neki bitcoinban az összeget, de nem lehet tudni, hogy mi lesz azután. Minden bizonnyal el kell majd mennie egy bankautomatához, hogy a digitális pénzt amerikai dollárra váltsa át, mert csak úgy tud majd vásárolni.

Hanke jóslata szerint az orosz vagy kínai bitcoin-kereskedők rá fogják arra venni a salvadori állampolgárokat, hogy az amerikai dollárban őrzött megtakarításaikat bitcoinra váltsák. Emiatt az országból ki fog áramolni az amerikai dollár és a salvadori gazdaság teljesen összeomolhat, mert az államban lévő minden amerikai dollárt eltüntethetik, így nem lesz több pénz a közép-amerikai országban.

Az 1930-ban alapított, bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) vezetője, Augustín Carstens szintén rendkívül kritikusan fogalmazott a bitcoinnal kapcsolatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad teret adni a bitcoinnal és a többi digitális pénzzel kapcsolatos "lufinak", szerinte ugyanis a kriptovaluták egyértelműen spekulációk tárgyát képezik. Szerinte a kriptovaluták hatással lehetnek a pénzügyi stabilitásra, ha azokat a jegybankok túl gyorsan vezetik be.

Carstens hozzátette, hogy a bitcoin egy környezetvédelmi katasztrófa és a piac rendkívül könnyen manipulálható. Mind a bitcoin, mind a többi virtuális fizetőeszköz sebezhető a csalási kísérletekkel szemben. A vezető úgy véli, hogy a bitcoin csupán két dologra jó: spekulációkra és váltságdíj fizetésére. A pénzintézet a világ legrégebbi, jelenleg is működő nemzetközi pénzügyi szervezete, a nemzetközi bankok közötti monetáris együttműködés legfőbb szervezője. A BIS tagja többek között a Deutsche Bundesbank, az amerikai Federal Reserve, a Kínai Népbank és a Bank of Japan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #3
    Akkor talán a problémát kell orvosolni, nem másikra cserélni.
    A bitcoin nem erre való, ráadásul elavulós, szerintem nincs jövője. Üldögél a fejlesztés, nem fogadnak el semmit, még az okos szerződéseket is nyögve nyelősen tudják bevezetni, de ez kevés, a többi kriptó már elhúzott, mégis ez szar rángatja a piacot.
  • hunbalee #2
    Pedig érthető. Korábbi cikkekben ami a bevezetésről szól le volt írva az ottani bankok mocsok lassúak és drágák.

    Így meg ugye kb a pénzed értéke "szerencsejáték" alapú. Mert egyik nap a fizetésed mondjuk 300k megkapod másnap már akár 15%-al kevesebbet ér..az árfolyamingadozások miatt. Ez akkor lehetne sok helyen elfogadott és jó is ha csak annyi mozgástere lenne mind mondjuk a $-nak vagy euronak hogy alig változnak. De így hogy egy nap akár 15%-ot is romolhat rizikós. Én biztos nem tartanám ilyenben a fizetésemet. De terjedjen csak el minél több helyen és menjen vissza az értéke minél feljebb mert akkor rántaná magával a többi coint is
  • uwu2020 #1
    Nem értem hogy gondolták, hogy fizetőeszközként használják, nem arra való.