• kvp
    #6
    A banyaszat valojaban csak egy fizikai akadaly, tehat egy olyan matematikai feladat, amit csak szamitasi kapacitassal, tehat fizikai energia befektetesevel lehet megoldasni. Ez garantalja, hogy ne lehessen vegtelen mennyisegu coin-t letrehozni, mivel az azokhoz rendelt matematikai feladatok kiszamitasahoz szamitasi kapacitas, tehat energia es ido kell. Raadasul minden ujabb feldathoz egyre tobb, igy azonos szamitasi kapacitas eseten szepen logaritmus szerint lassul a coin-ok generalasa.

    Ezt azert talaltak ki anno, hogy hamarabb fogyjon el a szamitasi kapacitas mint a veges szamu coin. Nos, az emberiseg annyi energiat (tehat valojaban valos penzt) vagott a problemahoz, hogy a nehezseggel aranyban no a szamitasi kapacitas, tehat meg mindig kepesek linearis ido alatt uj coin-okat generalni. (amennyivel nehezebb lesz a feladat, kb. annyival tobb szamitasi kapacitast tesznek ra) Mostanra ez akkora meretu lett, hogy mar merheto kornyezeti hatasa van az igy elegetett energiamennyiegnek (es penznek). Sokkal korabban fel kellett volna adni az egeszet, mint penz es energiapazarlo hulyeseget, de az emberiseg kapzsibb resze kitarto.

    Az osszes alternativa (pl. a proof of stake) pont azokat a fizikai akadalyokat gorditi el, amik mesterseges hianyt okoznak az amugy ertektelen digitali coin-ok koreben. Valojaban pont ez a hiany hajtja fel az arakat. Tehat az eloallitasra raszant penz (energia) ara jelenik meg a coin-ok araban.

    ps: Sokkal tobb konvertibilis valutat szortak mar el a proof of work feladatokra, mint amennyit az egesz kripto piac er jelenleg konvertibilis valutara valtva es raadasul a jelenlegi magas ar is csak addig el, amig nem akar mindenki eladni. Valojaban a kripto piac resztvevoi matematikailag nagyon jol kitalalt piramisjatekokat jatszanak. Szerencsere a legtobb fontosabb kriptoba bele van epitve a bedoles, ha nem a befektetoi bazis kimerulese miatt, akkor a kodter elfogyasa miatt, bar az utobbi egy hard stop, amit racionalis befeketok eseten soha nem lenne szabad elerni. Az emberiseg ezzel foglalkozo resze viszont ugy nez ki, hogy irracionalisan all hozza.