Berta Sándor

Törvényes fizetőeszköz lesz Salvadorban a bitcoin

Amennyiben megvalósítják az elképzelést, akkor a közép-amerikai ország lehet az első állam a világon, amely így dönt.

Nayib Armando Bukele Ortez 2019 óta Salvador elnöke és meglehetősen egyedi gondolatok jellemzik. A CNBC és a Reuters tudósítása szerint az üzletember és politikus a Miamiban megrendezett Bitcoin 2021 Konferenciára küldött videoüzenetében jelentette be, hogy a héten egy olyan törvénytervezetet terjeszt be a salvadori kongresszusnak, amely szerint a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lehet az orszában. Bukele kijelentette, hogy a kriptovaluta hivatalos fizetőeszközként való elfogadása munkahelyeket fog teremteni és több ezer embert integrál majd a formális gazdasági körforgásba.

Jack Mallers, a Zap nevű fizetési szolgáltató vezetője rámutatott, hogy ha sikerül az ambíciózus elképzelést megvalósítani, akkor Salvador lehet az első állam a világon, amely így dönt.

Bukele szereti magát modern és nem konvencionális államfőként bemutatni, így a terve tökéletesen illeszkedik a róla eddig kialakult összképbe. A politikus rendkívül sokat szerepel a közösségi médiaplatformokon és szívesen ad utasításokat a Twitteren keresztül a minisztereinek. A 39 éves államfőt bírálók ugyanakkor attól tartanak, hogy a tekintélyuralmi kormányzási stílusa veszélyt jelent a demokráciára nézve. Komoly aggodalmat keltett például, amikor tavaly februárban katonákat hívott be a salvadori parlamentbe azért, hogy így gyakoroljon nyomást a képviselőkre, hogy azok írják alá a biztonsági koncepciójának finanszírozásáról szóló előterjesztést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • YaniMan #1
    "Elvtársak, az egyik kezüket most letehetik."