Gyurkity Péter

Kínai GPU mutatkozott be

Eközben pedig az Intel sorrendben második megoldását is bemérték.

A kínai gyártók nemcsak a központi processzorok, de a grafikus vezérlők terén is komoly lemaradásban vannak a nyugati (és a tajvani) szereplőkhöz képest, viszont egyértelmű a törekvés, hogy ezen a területen is csökkentsék a különbséget. Most egy hazai fejlesztés mutatkozott be, miközben az Intel második típusát is megpróbálták bemérni.

A napokban a GlenFly Technology mutatott be néhány fotót, mégpedig egy hosszabb közlemény részeként, ebből pedig megtudtuk, hogy az érdekes megoldás a 22 hüvelykes LCD-kijelzőn már 32 fps mellett futtatta az eredetileg 2009-ből származó Unigine Heaven benchmarkot. Ez persze önmagában nem éppen lenyűgöző, mint ahogy az általuk alkalmazott 28 nanométeres gyártástechnológiától sem kell elájulnunk, viszont mindenképpen jelentős fejlemény, hogy a kínai SASAC, valamint a tajvani Via Technologies közös leánya már elérkezettnek látta az időt az első fotók bemutatására. Tavaly a GlenFly munkáját irányító Zhaoxin egy, a DirectX 11.1 vagy 12 funkcióit támogató, 70 watt körüli fogyasztással érkező GPU-t ígért, a képek nagyjából ezt támasztják alá, hiszen nem látni külön csatlakozót az étvágy kielégítésére (vagyis ez 75 watt alatt marad), bár azt még nem tudjuk, hogy pontosan mely projekt eredményét látjuk a felvételeken, mint ahogy az sem derült ki, hogy mikor és milyen formában dobnák piacra a fejlesztést.

Külsős források eközben két különböző benchmark-eredményt is közöltek, mégpedig az Intel második fejlesztésével kapcsolatban, amely várhatóan a DG2 név alatt jelenik majd meg. Azt eddig is tudtuk, hogy a teljesítményt igyekeznek jelentős mértékben növelni, az első bejegyzés szerint pedig ez sikerült is, hiszen a különálló változat nagyjából a GeForce GTX 1050 típussal, annak erejével vethető össze, míg a minden bizonnyal integrált kivitelben, az Adler Lake-P, vagyis a cég 12. generációjának laptopokba szánt képviselőivel együtt, azok részeként érkező példány némileg szerényebb összetétellel, 256 helyett már csak 96 feldolgozóegységgel jelenik meg a különböző konfigurációkban, bár azt is érdemes megjegyezni, hogy még ezen asztali és laptopos chipek kapcsán sem ismerünk minden részletet.

A DG2 megjelenése mindenképpen előrelépést jelent majd az Intel számára, amely ezzel egy jóval kedvezőbb pozícióból folytathatja majd a versenyfutást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #7
  " Mert a kina banyaszok helyben felvasaroljak az egeszet, ezert soha egyetlen egy sem fog eljutni kulfoldre."
  már 2019 májusában felröppent a hír, hogy Kína be fogja tiltani a bányászatot.
  2021. májusában már több bányász cég leállította a bányászatot, vagy másik országba pakolták át a telephelyeiket. Szóval idén júliusban már látható volt, hogy Kínában nem lesz bányászat hosszú távon.
  És idén szeptembertől bűncselekménynek minősítették a kriptokkal való kereskedelmet.. Szóval volt nincs bányászat Kínában.

  Ez a kártya meg picit anomália. Gabbbbbbbbbbbb jól írta: amit nem tudnak ellopni azt csak sz@rúl tudják legyártani. Milyen érdekes, hogy VGA-t tudnak gyártani, mikroelektronikát tudnak, űrbe juttatnak ki és hoznak vissza embereket, mobil kommunikáció is teljesen rendben van náluk és még lehetne sorolni. Mi a közös ezekben? Mindegyik technológiát el tudták lopni. Ennyi. Ui. a golyóstól golyójának a gyártás technológiáját nem. Azt a németek gyártották pár évvel ezelőttig. Akkor tudták legyártani azt a gépsort a kínaiak ami a kis golyókat legyártja. De mikroelektronikájuk van, ami kisebb léptékkel dolgozik mint a golyó a tollban. Szóval én abban is egyre inkább biztos vagyok, hogy pl. a lőport sem ők találták fel. Nem hiszem, hogy a kínai nép az utóbbi 50-60 évben ment át másolóba.
 • duke #6
  Szerintem senkinek, se a felhasznalokak, se a konkurencianak nem kell attol tartani, hogy valaha is ilyen GPU-val talakozik. Mert a kina banyaszok helyben felvasaroljak az egeszet, ezert soha egyetlen egy sem fog eljutni kulfoldre. Rohognek rajtuk, ha most a kinai cegeket szivatnak a kina banyaszok. Megerdemelnek.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2021.07.03. 23:58:03
 • zola2000 #4
  Itt a kulcsszó szerintem nem is a szakértelem hanem a tapasztalat.
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  28nm-en lehet elég jó teljesítményt is gyártani, például ott van a GTX 980 Ti. (a jelenlegi GPU hiányos időkben a gtx 960 is sok mindenre elég 100w körüli fogyasztással) Itt a kérdés csak az, hogy miért gyártottak egy 70wattos GPU-t 28nm-en, mire szeretnék ezt használni? Illetve a másik, hogy miért nem hozza a gtx 960 teljesítményének a 70%-át? Szerintem mégsem olyan egyszerű azért GPU-t tervezni, szakértelem is kell hozzá, nem csak lopott szabadalmak :-)
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.07.01. 13:07:02
 • kvp #2
  Ez jelenleg gyengebb mint a modern intel processzorok beepitett egysegei. Viszont a technologia adott, tehat ha kepesek lesznek megfelelo modern csikszelesseggel gyartani, akkor mar versenykepes lehet.

  A GPU-k mukodese nem annyira titkos, csak az elerheto gyartastechnologiakon es szabadalmi liceszenszeken mulik, hogy mennyire tud barki versenykepes megoldast szallitani. Mivel a kinaiakra nem vonatkoznak a szabadalmi jogok, ezert csak a csikeszelesseg a kerdes. Minden mas leamasolhato az elerheto dokumentaciok es csiszolt chip-ek alapjan.
 • zola2000 #1
  Amilyen VGA hiány van lehet lenne piaca...