Gyurkity Péter

Megmutatta izmait a GeForce RTX 3000

Akár harmadával is megugorhat a teljesítmény a mostani plafonhoz képest.

Az nVidia következő generációjának egyes részleteiről már a múlt hónap közepén írtunk, ezzel kapcsolatban azonban akkor is csak azt emelhettük ki, hogy várhatóan nagyobb lesz a teljesítmény, a megjelenés pedig néhány hónapon belül esedékes. Most egy benchmark-eredmény szivárgott ki, amely már felvillantja az új kártyák erejét.

Egy külsős Twitter-bejegyzésben olvashatunk arról, hogy nagyjából 30 százalékkal nagyobb erőre támaszkodhatunk majd, mint a GeForce RTX 2080 Ti esetében, ami mindenképpen jó hír, bár az még nem teljesen világos, hogy pontosan melyik típust mérték be. A korábbi híresztelésekből azt már tudjuk, hogy a fogyasztói szegmensben legalább 3 eltérő változatra számíthatunk, ezek sorrendben a GA102-400, a GA102-300, valamint a GA102-200, amelyek sorrendben 24, 12, illetve 10 GB memóriára támaszkodnak majd. Azt persze még nem tudjuk megjósolni, hogy pontosan milyen hivatalos neveket ad majd a cég az egyes változatoknak, de valószínűnek tűnik, hogy az RTX 3090 (esetleg RTX Titan), az RTX 3080 Ti (vagy 3080 Super) és az RTX 3080 lesz a 3 új jövevény, ezek egyike lesz tehát a benchmark főszereplője.

A 3DMark persze még szintén nem minden részletet ismer fel megfelelő módon, itt rögtön megjegyzik, hogy a memória esetében jelzett 6000 MHz minden bizonnyal hibás adat, ami vadonatúj, még piacra nem dobott grafikus kártyák esetében nem az első eset lenne. Ami a magfrekvenciát (a chip órajelét) illeti, az 1935 MHz-es szám szintén kérdéses, itt felmerül a túlhúzás gyanúja, bár az kétségtelen, hogy az Ampere enélkül is komoly előrelépést ígér, legalábbis a teljesítmény terén. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a listavezető példány (amely a mellékelt képen szépen kiemelkedik a mezőnyből) egy brutális módon túlhúzott változat, ennek első helye tehát nem meglepő. Ami a hivatalos megjelenést illeti, ez várhatóan a nyár végén, esetleg szeptemberben valósul meg, nem sokat kell már tehát várni a debütálásra.

A nagy rivális AMD eközben friss Radeon-meghajtóját tette közzé, amely szemfüles internetezők szerint már beépített hibajelentő funkcióval egészült ki. Ez eddig egyszerűen a cég oldalára irányította át a felhasználókat, innentől kezdve viszont néhány kattintással, a meghajtón belül elküldhetjük a különböző jelentéseket, ami szintén könnyebbséget jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltee_a_bator #4
    A sok "lepcso" minden generacioban a silicon lottery miatt van. Pont igy tudnak eladni mindent es nem kidobni szemetnek.

    Az, hogy mennyire sietnek a kiadassal, az fugg a konkurenciatol is. Akkor tehetik meg, ha az utobbi le van maradva. Ezen kivul laborban nyilvan 1-2 generacioval elobb jarnak, de kell ido tesztelesre meg megoldani, hogy ipari mertekben lehessen gyartani.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2021.11.04. 13:55:12
  • peterx #3
    Az vicc, hogy ez messze nem az a teljesítmény amire valóban képesek lennének technológiailag ha valóban a jelenlegi csúcsot gyártanák és adnák el.. csak szándékosan úgy gyárták a kártyákat, hogy lépcsőzetesen mindig hozzáadnak egy kicsit. Így csinálnak piacot (és elképesztően sok hulladékot is hogy állandóan cserére érett a cuccod x évente), ahogy az összes többi chipgyártó. :) Ugyanez az évente új mobil széria esete, ott se, soha nem az aktuális csúcstechnológiát adják el..

    Mindig így kell nézni a "húúú" meg az "elképesztő" mire képesek ezek az új kártyák megjegyzéseket.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.06.23. 22:59:32
  • Atyuska #2
    A multkori 50% os sebesség különbség a 2080-ashoz képest furcsa is volt, mert a következő nVida generációk általában 30-35% körüli sebességkülönbséggel szoktak megjelenni az előző generációhoz mérten.

    Persze lehet ,hogy egy "sima" 2080-as teljesítményét mérnék a 3080-ashoz, akkor akár lehet még az is, hisz most egy 2080 Ti-hez mérték.
  • sárkánylovag #1
    Múltkor még duplát írtatok :)))

    Az sok volt 30% meg kevés annyival erősebbet nem vesznek újra legalább 40% kell.