Berta Sándor

Szerverekbe szánt videokártyát készít a Huawei

A termék a gyártó mesterséges intelligencia processzorára fog épülni.

A The Elec és az Overclock3D egyaránt arról tudósítottak, hogy a Huawei még az idén piacra dobhatja azt a dedikált grafikus kártyáját, amelyet kifejezetten a szerverekben való működésre szán és amely az Ascend 910 típusú mesterséges intelligencia chipjén alapul majd. Az Ascend 910 a Da Vinci architektúrára fog épülni és 7 nanométeres gyártási eljárással készíti majd a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának számító Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Az új videokártya két fő ellenfele a Tesla V100 és az AMD Radeon Instinct (Arcturus) lesz.

A The Elec többek között rámutatott arra a Kínában tavaly decemberben bevezetett szabályozásra, amelynek értelmében a helyi kormányhivatalok és intézetek az IT-rendszerükből három esztendőn belül kötelesek eltávolítani az összes külföldi hardvert, számítógép-technológiát és szoftvert. Az ázsiai állam szeretné használt külföldi hardvereket saját fejlesztésű megoldásokkal kiváltani. A projekt sikeres végrehajtásához ugyanakkor elengedhetetlenül fontos lenne egy szerverekbe beépíthető, saját gyártású grafikus kártya.

Az mindenesetre egyelőre kérdéses, hogy a Huawei Ascend 910 chipen alapuló videokártya kapható lesz-e Kínán kívül, illetve, hogy azt hosszú távon is a TSMC fogja-e gyártani. Az utóbbi elsősorban attól függ majd, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyomást gyakorol-e a gyártóra a Huawei megrendelése miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #3
    Itt inkább a valós kérdés, az, hogy mekkora piacot húznak ki majd a többi cég alól.
    Aztán meg, hogy a sárga parókás bohóc, meg hogy hogy csinált szépen bedőlő cégeget a saját egójával.

    Az meg hogy ki - kinek továbbít adatot pont irreleváns, mivel mindenki mindenki után próbál kémkedni, ennyi.

    Pl. olyan szépen lefeküdt a világ 4/5-e a Win 10 telemetriájának, mint a fene, de a mai napig csak becsszóra nem küld olyan adatot, amit te nem szeretnél.
    És azt csak az elég bennfentesek láthatják , hogy ez mi a valóságban, aminek meg a valóságtartalma erősen kétséges.

    Egy szó, mint száz : egyik kutya, másik eb.
  • Csaba161 #2
    Viszont minden adatot továbbít a Kínai kormánynak...
  • kvp #1
    Az emlitett chip nem videokartya, hanem szamitasi gyorsito kartya. Regebben ezeket coprocesszor kartyaknak hivtak. Ezeknek egy specialis szegmense a videokartyak gyorsito egysege, de a cikkben egy teljesen altalanos, viszont video funkcionlitas nelkuli szamitas gyorsito kartyarol van szo. (amiben raadasul sajat cpu-k is vannak) Ezeket nem szabad osszekeverni a video i/o aramkor nelkuli szamitas gyorsitos videokartyakkal, amiket sokszor ugyancsak matematikai celokra hasznalnak, elpazarolva az amugy jelen levo video alrendszereik kepessegeit. (de ennek ellenere kulon i/o driverrel alkalmasak akar jatekra is) A huawei megoldasa eleve nem is tartalmaz szuksegtelen aramkoroket es funkciokat, igy kisebb fogyasztas es ezzel nagyobb energiahatekonysag, azaz nagyobb teljesitmeny erheto el. Plusz teljes erteku cluster alapu operacios rendszer is futtathato rajtuk.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Coprocessor