Berta Sándor

Alapvetően módosítja grafikus chipjeit az Intel

A társaság által megalkotott új grafikus architektúra komoly előrelépést jelent.

Francisco Jerez, az Intel munkatársa arról számolt be, hogy az Xe grafikus architektúra alapvető változásokat hoz az aktuális processzoraik GPU-ihoz képest. Az Xe-t a Tiger Lake kódnéven érkező következő generációs CPU-kba integrálja a gyártó és azt követően az azon alapuló dedikált Intel videokártyák már képesek lesznek felvenni a versenyt a konkurens AMD és nVidia termékeivel.

A szakember kiemelte, hogy az új GPU-architektúra az egyik legátfogóbb módosítás lesz az i965 óta, s szinte az összes utasításmezőt, hardverműveleti kódot és regisztertípust át kell dolgozniuk. I965 a neve annak a Linuxon használható grafikus vezérlőprogramnak, amely az Intel szinte összes olyan grafikus chipjét támogatja, amelyeket az elmúlt tíz esztendőben integráltak a társaság alaplapi chipsetjébe vagy processzorába.

A GPU-architektúrák eddig mindig egymásra épültek, a sort a Xe szakítja meg, amely ezen a területen komoly változásokat hoz. Amíg például a Core i9-9900K integrált grafikus chipjei 24 feldolgozó egység erejéből profitálhattak, addig az új GPU-k már 96 feldolgozó egység erejére támaszkodhatnak majd. Az Intel már korábban azt ígérte, hogy az architektúra változásai miatt jelentősen nagyobb számítási teljesítménnyel fognak szembesülni a felhasználók.

Tavaly augusztusban vált ismertté, hogy az Intel új grafikus kártyája 2020-ban érkezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #1
    Meglátjuk, szurkolok. Jó lenne már egy harmadik résztvevő is, bár attól még igen csak távol állhatnak.