Berta Sándor

Jövőre jöhet az Intel grafikus kártyája

A korábbi hírek még 2020-as megjelenésről szóltak.

Az már április elején kiszivárgott, hogy az Intel saját grafikus kártyát akar kifejleszteni és piacra dobni. Az akkori hírekben még az szerepelt, hogy a termék leghamarabb 2020-ban jelenhet meg. Most Anthony Garreffa, a TweakTown munkatársa azt írta, hogy a grafikus kártyát a konszern már a jövő évi Consumer Electronics Show (CES) keretében bemutathatja.

A társaság mindenesetre semmit sem akar a véletlenre bízni és igyekszik a megfelelő szakemberekből egy olyan fejlesztőcsapatot létrehozni, amely garancia lehet arra, hogy az új grafikus kártya minőségi és sikeres legyen. Így a csapat tagja lehet Raja Koduri és Chris Hook, mindkettő korábban az AMD dolgozója volt. Koduri nemrég a Radeon-részleget vezette, míg Hook 20 éven át volt az AMD-nél és az ATI csapatát is erősítette. Az ő váltásuk a piaci szakértők szerint egyértelmű jele annak, hogy az Intel a videokártyák területén is komolyan meg akarja vetni a lábát.

A fejlesztett grafikus chip eredetileg video-streamelés céljára lett volna kifejlesztve, de Koduri és Hook megjelenése más irányba viheti a munkát. A PC Gamer arra számít, hogy az Intel egy Radeon RX 580, illetve GeForce GTX 1080 Ti teljesítményére képes termékkel akar előállni. Jelenleg az óriáscég kínálatában csak integrált grafikus processzorok találhatók, így, ha sikerül megvalósítani terméket, az rendkívül nagy előrelépést jelentene. Az már egy más kérdés, hogy a gyártók és a felhasználók miként fogadják majd az új grafikus kártyát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #53
    ".Utáljuk azt, akinek egy kicsit jobb autója van, mintha az olyan marha nagy dolog lenne."
    Nem ezt írtam. Lehet te nem verted el új autóra a pénzt de a töbség ezt tette. Aztmeg hogy mennyibe kerül az alkalmazott én is tudom. Nem azt mondtam, hogy újakat vegyen fel, hanem azt, hogy ne hugyért szarért dolgoztassa, amit ugye szintén a többség megtett.

    "Meg mondjuk azt se felejtsd el, hogy egy vállalkozó k*rva sok pénz kockáztat, a saját vagyonát."
    Igen persze, az egyéni és Bt a kicsik. A nagyobbak, jellemzően a szarrágók úgy mentették ki a cégből a pénzt ahogy illett, aztán csőd és leszarták. Ez is jellemző példa. De marhára nem fogom megsajnálni a vállalkozókat. Se a kicsiket se a nagyokat. A kicsiknek kedvező az adórendszer, a nagyobbaknak meg pályázati lehetőségek vannak. Ezt, hogy Magyarországon nincs munkaerő elsősorban a vállakozók alakították ki és persze az állam is a közalkalmazotti szférában. Most sír mindegyik... saját gödrüket ásták meg.

    "Ezt kéne a magyarnak megtanulni, de soha nem fogja. Amerikában az a szemlélet, hogy "miként lehetek én is olyan sikeres, mint a másik ember akinek már sikerült"? Itthon meg az, hogy "miként húzhatom le az én szintemre azt, aki sikeres, hogyan gáncsolhatom el, hogyan utálhatom még jobban"! Ezért tartunk itt."

    Abszolúte nem ezt mondtam, de akkor összefoglalom újra. Azért nincs szakember és azért nincs munkaerő, mert a vállalkozóknak jellemzően az első dolga volt nagy lakást, prémium autót (ha használtan vette akkor meg a fenntartása kurvadrága) vásárolni, nyaralni menni 3 x stb. Mindeközben a munkaerő elkezdett kivándorolni, mert megélni alig lehetett a bérekből. Most meg csodálkoznak, hogy nincs munkaerő. Hát nincs. Talán tovább kellett volna gondolkodni.
  • TokraFan #52
    Hát sorry, de ez most kicsit olyan tipikus magyar "szomszéd tehene" érvelés...Utáljuk azt, akinek egy kicsit jobb autója van, mintha az olyan marha nagy dolog lenne. Sok embernek fogalma nincs a konkrét összegekről. Egy pár éves prémium márkának már felére zuhan az értéke, amit a felületes szemlélő nem lát az autón még 5-7éves korában sem. 5-6 millió körül már kapsz jó állapotú prémium autót, ez pedig annyi, mint egy új fapados alsó-középkategóriás, amiből több tízezer rohangál az utakon, sima átlagemberek alatt. Csak az nem feltűnő, arra senki nem irigy, az senkit nem zavar.. Pedig ugyanannyit fizetett érte!
    Most számold ki, hogy egyetlen ember fizetése mennyibe kerül egy cégnek (nem, nem annyiba, amennyit kifizet neki, hanem majdnem még egyszer annyiba, a járulékos költségek miatt). Ha valaki keres 300netto-t, az a cégnek 400k feletti költséget jelent valójában! Vagyis egyetlen ember, csupán 1éves fizetése annyiba kerül, mint egy pár éves prémium autó. Ebből könnyen kiszámolhatod, hogy a második évben már a többszörösét kéne költenie munkabérre, mert addigra már 9 milliót kellene kifizetnie a munkavállalónak. Szemben az autója 5milliójával. És egyáltalán nem biztos, hogy 9 milliót már ki tud termelni az a cég (nyilván nem multikról és nagyobb cégekről beszélek természetesen)

    Meg mondjuk azt se felejtsd el, hogy egy vállalkozó k*rva sok pénz kockáztat, a saját vagyonát. Egy alkalmazott ehhez képest l*faszt se. Iszonyatosan sok munkával és felelősséggel jár egy saját cég irányítása, amit persze egy alkalmazott soha nem fog megérteni, mert nem volt még benne. Nem tudja milyen az, amikor minden sz*rért ő felel, nem tudja, milyen szinten terrorizál a NAV (na persze szelektíven, az uram-bátyám körbe tartozó cégek valahogy mindig kimaradnak a rostából), nem tudja, milyen költségekkel jár a működés, nem tudja, milyen sok stressz és idegeskedés, felelősség van amögött, hogy holnap is legyen működés, harcolnia kell a piacokért, partnerkeresés, kapcsolattartás jogi ügyekben, stb. stb.
    És nem mellesleg, neki volt mersze ebbe belevágni!
    Mindig azt szoktam erre mondani, hogy vállalkozni bárkinek lehet! Akit zavar, hogy kevés a fizetése, vagy zavarja, hogy neki nem telik prémium márkára, annak hajrá, irány a legközelebbi ügyvéd, már alapíthat is egy céget, annak minden nehézségével, útvesztőjével, felelősségével, és akkor majd meglátjuk, hogyan fogja venni az akadályokat!
    Ja, hogy ezt viszont nem akarja, mert nincs hozzá bátorsága? Hát, akkor így járt, de erről nem a sikeres vállalkozó tehet, hanem csakis saját maga!

    Ezt kéne a magyarnak megtanulni, de soha nem fogja. Amerikában az a szemlélet, hogy "miként lehetek én is olyan sikeres, mint a másik ember akinek már sikerült"? Itthon meg az, hogy "miként húzhatom le az én szintemre azt, aki sikeres, hogyan gáncsolhatom el, hogyan utálhatom még jobban"! Ezért tartunk itt.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.06.05. 14:24:49
  • gforce9 #51
    "korábban említett szűk piaci keresztmetszet "

    Akkor nem tellett volna audira és luxus lakásra sem. Arra mindig tellett a vállalkozók nagyrészének, csak munkabért volt büdös fizetni. Ezt az érvet nem fogadom el, mert láttam magamkörül meggazdagodni a jelenkori vállalkozókat, miközben éhbérért dolgoztattak mindenkit.
  • TokraFan #50
    Jut eszembe, osztályvezető főorvos rokonom 180 nettót keres! És ezt az adónkból fizetjük, mértékét pedig a kormány szabja meg. Nekik jelenleg ennyit ér egy orvos. Nevetségesnek, elszomorítónak és megalázónak tartom ezt az összeget, ahhoz képest, hogy mennyi tanulással jár ide eljutni, mennyi munkával és felelősséggel terhelt hivatás. B*szki, ha belegondolok, hogy egy műkörmös mucika megkeres ennyit 8 elemivel egy jobb hónapban, akkor nem is csodálkozom rajta, hogy lassan nincs orvos már ebben az országban.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.06.05. 03:55:45
  • TokraFan #49
    Persze, vannak szarrágók, voltak és lesznek is. De az ország egészét tekintve nem ez a fő oka annak, hogy nem jók a fizetések. Sajnos az ország jelenleg ennyire képes és kész. A cégek jelentős része lokális piacból él. A lokális piac meg kicsi, nincs elég nyereség. Ha akarna se tudna többet fizetni, mert akkor már nem éri meg az egész. A fizetéseket is a piac szabályozza, semmi más. Viszont ebből az is következik, hogy ha nincs elég munkaerő, akkor aki teheti, többet ajánl annak aki még elérhető. Vagy a másik lehetőség -és sajnos a korábban említett szűk piaci keresztmetszet miatt ez a gyakoribb-, a nálunk is rosszabb helyzetben lévő országok vendégmunkásait alkalmazzák (ezek most nem a migránsok ugyebár).
    Anno amikor a házat építettem 2000-ben, az építőipart szabályosan ellepték a romániai magyarok. Komplett csapatok jöttek "szarér-húgyér" dolgozni. Volt rá példa, hogy pusztán ellátásért és lakhatásért jöttek, mert még így is jobban éltek, mint otthon. Sírtak is a magyar szakik, hogy nincs meló, mert ezek elveszik. Most meg már ők is vendégmunkások egy másik országban. Ez van, így megy az egész világon.
  • gforce9 #48
    "Munkaerőhiány szerintem azért van, mert aki tehette, már elment innen külföldre dolgozni. "

    Igen az így van, egyetértek. De miért is van így? Én nagyonsok cégnak tartom karban az IT rendszerét. Így óhatatlanul a cégvezetőkkel elbeszélgetünk erről-arról. Főképp azt panaszkodják, hogy nincs munkaerő. Én ekkor szolidan felhívom a figyelmüket arra, hogy a vállalkozók itt 20 évvel ezelőtt is megvették a csillagos autót vagy épp a bmw-t, mert tellett rá. Arra az apróságra nem gondoltak, hogy ez azért lehetséges, mert hugyért szarért dolgoztattak mindenkit. És idegesítő vigyorral az arcomon mesélem el nekik, hogy ezt a munkaerőpiacot saját maguknak csinálták meg, mert előrelátásuk az audi megvásárlásáig terjedt ki. Olyan jót tudok röhögni rajtuk..... most persze fizetnének többet, csak most nincs kit megfizetni, mert mindenki elhúzott, aki értett valamihez, Így jártak.
  • TokraFan #47
    A KATA-s vállalkozónak pont ugyanolyan számlaadási kötelezettsége van, mint bárki másnak!! A 12 milliós limit csak annyit jelent, hogy eddig az összegig egységes átalányadót fizetnek. Olyan nincs, hogy nem kell számlát adni. Ha nem kéne számlát adni, akkor honnan tudná a NAV, hogy mikor érte el a vállalkozás a 12 milliós határt, vagy hogyan ellenőrizné a működést? A számlaadás minden körülmények között kötelező!!! Aki nem ad, az konkrétan adót csal! Gyorsan beszélj egy könyvelővel, mert teljesen rosszul tudod ezt az egészet! Ha kifogsz egy ellenőrt és nem adsz számlát, bukta van!

    Munkaerőhiány szerintem azért van, mert aki tehette, már elment innen külföldre dolgozni. Egy vízszerelő Németországban évi 8-10milliót megkereshet! Itthon ugyanannyi munkával 3-4millió max, és akkor már erősen pozitív voltam. A szomszédom burkoló, már 4 éve elment. Azok közül, akik a házamat építették, már senkit nem érek el, mindenki elment. Nekem pedig éppen az a tapasztalatom, hogy többségében a gányolók maradtak itt. Minden szart elvállalnak, hozzáértés nélkül, persze megy a duma, hogy "vágjuk a dolgot főnök", aztán úgy kell kidobnom a legtöbbet, mert komolyan én jobban megcsinálom. Kertésznől a hatodikat fogyasztom, ebből 4 szerintem életében nem tanult kertészeti iskolában. Azt hiszik, attól, hogy vesznek egy fűnyírót még pár szerszámot, már értenek hozzá, mert csak füvet kell nyírni azt meg a hülye is tud. Aha, csak amikor fingja nincs, milyen növényt gondoz, annak mik az igényei, nem ért a betegségekhez, szart se tudnak semmiről, ezek nem kertészek, csak annak hazudják magukat. És ez lassan minden szakmunkára igaz lesz. Hónapokig kell keresgélnem, ha akarok valamit. Szerintem ez rettenetes.
  • gforce9 #46
    A kertésznél festőnél stb valószínűleg katások. Ott amíg a bevétel míg nem éri el a 8 vagy 12 misit... most így fejből nem tudom, addig tökmindegy ad e ki számlát, az adóvonzata egy és ugyanaz. Nem mondom, sokszor főleg apróbb munkáknál én is rákérdezek e írjak e számlát, mert nekem aztán ugyan mindegy. Se több se kevesebb vele. Nincs adóvonzata. Ha nem kérnek leszarom. Nem tartok ott, hogy 8 vagy 12 misit tegyek zsebre a vállakozásból. Ha már lenne ugye alkalmazottam, ahhoz ugye nevesített bevétel kell, akkor már ugye meg kell mutatni, hogy tudom is miből fizetni, de akkor már a katás körbe ígyseúgyse férnék bele. Lehet vele játszani, már akinek kedve van de értelme semmi, ugyanis, ha fölcsúszik az ember, akkor is csak a fölécsúszott rész + adóköteles. De persze szarrágók mindig lesznek. akik nem elégszene meg azzal, hogy 8-12 misiig lényegében alig kell fizetni valamit. Még ha azon felül keresnek az után se akarnak adózni........

    Nagyobb melókat (amiből élek) én csak számlásan csinálok, leszarom az egészet, beleférek a KATA keretbe így is. Marhabaráti a kisvállalkozók adózása jelenleg. És őszintén megmondom, fogalmam sincs miért nem adnak számlát.... kurvára nem számít nekik, ha felékerülnek az X milliónak nehogy már gond legyen kifizetni némi adót....

    Mondjuk amit észrevettem, főleg az elmúlt 1-2 évben, hogy a szarrágók kezdenek kopni kifelé, amit üdvözlök. Itt Keletmagyarországon most kezdi éreztetni a hatását a munkaerőhiány, aki szarrágó, az szépen megy csődbe. Örülök neki. :)
  • TokraFan #45
    Igen ebben igazad van, csak még mindig nem értem, mivel rosszabb ha a multi adóelkerül, mint ha xy Pistabá konkrétan adót csal!? Nekem az a tapasztalatom, hogy szinte semmilyen szakmunkáról nem kapok számlát. Jön a kertész: nem ad számlát...Jön a festő: nem ad számlát, jön a tetőjavító: zsebbe megy a lé. Nem tűnik nagy tételnek, mert nem egyebn jelenik meg mint a multinál, de makrogazdasági szinten a több tízezer Pistabá számlanélküli tevékenysége -ami konkrtéan adócsalás-, még nagyobb tételt is jelent, mint egy multi adóelkerülése, ami egyébként legális. Multinál soha nem fordul elő, hogy nem kapok blokkot, a kisboltokban rendszeres. Én konkrétan ezt a multi ellenességet nem értem, ez nekem ilyen mondvacsinált ellenségkeresésnek tűnik. Aminek persze van alapja, csak könnyű valamilyen irányba befolyásolni az embereket úgy, hogy valaminek csak az árnyasabb oldalát emeljük ki, miközben a pozitívumairól nem esik szó. Az nem egy valós képet fest le.

    Köszönöm az ajánlást, meg fogom nézni, mert érdekel! :-)
  • gforce9 #44
    "Én csak azt nem értem, miért kell akkor kiemelni éppen a multikat?"

    Ahogy a linkelt videóban is elhangzik. A kisembernek vajmi kevés esélye van adót elkerülni legális úton. A multiknak lehet simán. Egyrészt mert a törvények szarok másrészt pedig egy multinak a lobbi ereje sokkal nagyobb, amivel torzul atörvényalkotásban az egyenlőség elve.

    Egyébként nézz bele több videóba is (főleg ha a mai autók érdekelnek), mérnök a csóka és nagyonjó meglátasai vannak, technikailag amennyire meg tudom ítélni stimmel minden a videókban és utálja a bullshitet :) Nagyon ritka az ilyen technikailag korrekt és egyben nagyonjó minőségű videó. És még humora is van :D