Berta Sándor

Az Apple és a Google ökorendszerét vizsgálják Nagy-Britanniában

A szigetországban újabb eljárások indultak az óriáscégek ellen.

A Competition and Markets Authority (CMA) nevű brit fogyasztóvédelmi hivatal már március végén vizsgálatot rendelt el az Apple App Store működésével kapcsolatban. A szakemberek azokra a kérdésekre keresik a választ, hogy a kaliforniai konszern meghatározó pozíciót tölt-e be az eszközein a programok terjesztésében és hogy a készülékeit felhasználja-e a más fejlesztőkkel folytatott tisztességtelen versenyben.

Most ismertté vált, hogy a CMA munkatársai az Apple és a Google esetében azt is tanulmányozzák, hogy a piaci pozíciójuk lefékezi-e az innovációt, illetve magasabb piaci árakat eredményez-e. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy bár az Apple App Store és a Google Play Store mellett más platformok is elérhetők, de az emberek többsége mégis a két társaság mobil ökorendszerének a használatára kényszerül.

A CMA álláspontja alapján jelenleg a mobil operációs rendszereknél (Android és iOS), a szoftverboltoknál (Google Play Store és Apple App Store) és böngészőknél (Chrome és Safari) az Apple és a Google meghatározó pozíciója figyelhető meg. Mindezen persze annak tükrében aligha lehet csodálkozni, hogy a világszerte értékesített okostelefonok több mint 80 százalékán Android fut. A piac többi része pedig szinten teljes mértékben az Apple iPhone készülékeié. Más szoftverek vagy ökorendszerek gyakorlatilag nem játszanak meghatározó szerepet. A letöltési oldalaknál és szolgáltatásoknál hasonló a helyzet. Ráadásul ott vannak még a zenei, a tévé- és a video-stream platformok, a fitneszeszközök, valamint a vásárlási és a bankszolgáltatások, amelyek területén szintén jelen vannak az Apple és a Google technológiái és megoldásai.

A CMA szakértőinek 12 hónapon belül kell lefolytatniuk a vizsgálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!