Gyurkity Péter

100 ezer fejlesztőt zárt ki tavaly a Google

A biztonság növelése érdekében appok milliárdjait fésülték át.

A Google saját online platformja nem kiemelkedő biztonsági szintjéről híres, ezzel kapcsolatban az utóbbi években számos összehasonlítást, illetve negatív véleményt láthattunk. A cég érthető módon igyekszik változtatni a meglévő véleményeken, ennek érdekében pedig tavaly komoly lépéseket tettek, ami számos külső fejlesztő kizárásához vezetett.

A biztonságra fókuszáló hivatalos blogban tették közzé a részletes bejegyzést, amelyben a 2020-as intézkedéseket foglalják össze. Ebből megtudjuk, hogy a tavalyi évben több mint 100 milliárd, a katalógusban megjelenő, illetve abba bekerülni igyekvő appot fésültek át, mégpedig az eredetileg 2017-ben bevezetett Play Protect funkció részeként. A 2020-as év mindenképpen különösre sikerült, a COVID-19 megjelenése miatt ugyanis egyrészt szigorúbb követelményeket voltak kénytelenek bevezetni a pandémiával és a hírekkel kapcsolatos alkalmazásoknál, másrészt pedig megugrott azon személyek és csoportok száma, akik éppen ennek kapcsán igyekeztek anyagi előnyökre szert tenni – emellett pedig az amerikai elnökválasztás is kiemelt témának számított, ott a felhasználók félrevezetését kellett valahogy megelőzni.

A gépi tanulást előtérbe helyező algoritmus összesen 962 ezer alkalmazás közzétételét előzte meg, ezen alkotások tehát meg sem jelentek a Play Store kínálatában. Ezzel egy időben 119 ezer, egyértelműen káros, illetve spam-jellegű külső fejlesztő fiókját zárolták, pontosabban tiltották ki a platformról, miközben további szigorításokat vezettek be az online boltban. A lokációs adatok háttérben való lekérdezését végző appokat külön átvizsgálták, a fejlesztőknek minden ilyen esetben konkrét előnyt kell biztosítaniuk a felhasználóknak, eközben egy új fülön sorolták fel azon fejlesztéseket, amelyeket az oktatás területére fókuszáló szakértők hagytak jóvá, kifejezetten gyerekeknek, a hírek kapcsán pedig nagyobb átláthatóságot igyekeztek elérni.

A cég szerint a fenti lépésekkel a fejlesztők körében is nagyobb elismertséget, kedvezőbb visszhangot váltottak ki, ennek kapcsán megjegyzik, hogy a fellebbezések száma is jelentős mértékben csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #1
    "100 milliárd, a katalógusban megjelenő, illetve abba bekerülni igyekvő appot fésültek át," --- Kicsit nehéz ezt elhinni, a Play Store-ban lévő 2-3 milliárd választható app közül...?