Gyurkity Péter

Megfeleződik a Play Store díja

Megijedhettek az Apple elleni támadástól, 30 helyett csak 15 százalékot vonnak le a kisebbek bevételéből.

A külsős fejlesztők hosszú ideje növekvő ellenérzéssel szemlélik a nagy szoftverboltok árazását. Az elmúlt hónapokban tovább romlott a helyzet, hiszen konkrét szembenállásra és összeütközésre is sor került. Az Apple nemrég bejelentette a díjak csökkentését, ez azonban nem nyugtatta meg a másik oldalt, így az Epic Games már az európai bizottsághoz fordult az ügyben. Ezek után nem meglepő, hogy most a Google kerített sort hasonló bejelentésre.

A részletes blogbejegyzésből megtudjuk, hogy július első napjától lép életbe a komoly változás, amelynek részeként az eddig egységesen alkalmazott 30 százalékos jutalékot 15 százalékra csökkentik a Play Store esetében, legalábbis azon fejlesztők számára, akik a saját bevételt tekintve még az első 1 millió dollár alatt járnak. Ez a kerek összeg lesz tehát a felső plafon, a továbbiakban ők is hasonló elbírálásban részesülnek, vagyis az első 1 millió dollár után ismét 30 százalékot kell majd lepasszolniuk. A Google szerint ezzel a döntéssel komoly mértékben megkönnyítik majd az új indulók dolgát, akik az így megőrzött összegből további lépéseket engedhetnek meg maguknak, legyen szó szerverek beszerzéséről, vagy akár újabb munkatársak felvételéről.

Némileg árnyalja a képet, hogy a fenti 1 millió dolláros határt minden külsős fejlesztőre kiterjesztik, vagyis azok sem képeznek majd kivételt, akik saját méretüknél és ismertségüknél fogva akár egyetlen nap alatt megkereshetik az első 1 millió dollárt. Nem kifejezetten a kicsik támogatásáról van tehát szó, itt mindössze annyit tesznek lehetővé, hogy a kezdeti időszakban gyorsabban tegyünk szert nagyobb összegre (tartalékra) a Play Store katalógusában való megjelenéssel. Nyilván az sem véletlen, hogy ezután nem sokkal, egészen pontosan szeptember 30-án, már minden fejlesztő számára kötelező lesz a Play Store saját számlázási rendszerének használata, ami az appon belüli vásárlásoknál nehezíti meg a jutalék megvágását, illetve megkerülését.

A jogi csatározás eközben folytatódik, kíváncsian várjuk, hogy milyen további lépések születnek majd ezen a területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #3
    Akkor miert ijedtek meg az Apple elleni "tamadastol"? Ez esetben vagy a cikk ir hulyeseget, vagy a Google nem mond igazat.
  • zola2000 #2
    Monopól szerű? A kitiltás ellenére bármikor lehet telepíteni Android telefonra az epic storen keresztül fortniteot, amit sokan telepítenek is.
  • Sequoyah #1
    A panasz elsosorban nem az arazas miatt van, hanem a monopolszeru helyzetukkel, amivel barmikor visszaelhetnek.