Berta Sándor

Portálokkal kötnék össze a városokat

Az első rendszer Vilnius és Lublin között működik.

A litván főváros főpályaudvarának előterében szerelték fel az első olyan különleges kommunikációs portált, amelynek a segítségével a helyszínen élők valós idejű kapcsolaton keresztül átnézhetnek a Lublinban felállított hasonló portálba és láthatják az ott lévő személyeket, sőt, még interakcióba is léphetnek velük. A kommunikáció visszafelé is ugyanígy működik. A megoldás alapját olyan kamerák jelentik, amelyek élő stream-közvetítést kínálnak.

A Go Vilnius nevű turisztikai szervezet tájékoztatása alapján a PORTAL nevű projekt célja a vizuális és interaktív hidak létrehozása a különböző európai és más városok között, az eltérő kultúrákba tartozó emberek összehozása és az egység jelentésének az újragondolása. A készítők a fejlesztéssel elsősorban a koronavírus-járvány hatásaira, ezen belül is a korlátozott utazási szabadságra próbálták meg felhívni a figyelmet.

A közeljövőben várhatóan két további portált szerelnek fel, az egyik Vilniust és Reykjavíkot, míg a másik a litván fővárost és Londont köti majd össze hasonló valós idejű kapcsolaton keresztül. A Vilniusban kiépített rendszer kiépítése öt esztendőn át tartott, a munkát a VILNIUS TECH LinkMenu fabrikas nevű kreativitás és innovációs központjának a mérnökei végezték, s az már most biztos, hogy a fejlesztés nem csupán hatékony, hanem óriási érdeklődésre is számot tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Daditsx #4
  Jó nagy baromság...
 • Cat #3
  Szerintem legfőképp engedélyekről van szó. Adatvédelmi, közterületfoglalási (főtereken van, szóval ez fajsúlyos kérdés), építészeti, stb. Egy ilyen projektbe minden hatóság beleszól, ráadásul mindkét országban, minden szinten (kerületi, városi, kormányzati).
 • peterx #2
  Mit lehet egy ilyen rendszeren 5 évig építeni??
 • wraithLord #1
  Már azt hittem, feltalálták a csillagkaput, vagy valami teleport technológiát. :D