Berta Sándor

Interaktív videorendszer segít az edzésben

A megoldás igény esetén automatikusan átvált lassított felvétel üzemmódra.

A Lancasteri Egyetem, a Stanford Egyetem és az FX Palo Alto Laboratórium munkatársai egy olyan új interaktív videorendszert fejlesztettek ki, amelynél a képernyőn megjelenített és a kijelző előtti mozdulatok kiegyenlítődnek. A Reactive Video nevű szoftver különlegessége, hogy igazodik a felhasználó képességeihez, például, ha az illető egy olyan fitnesz- vagy jógagyakorlat elvégzését utánozza a képernyő előtt, amelyet egy tapasztalt oktató mutat be digitálisan.

A program egyaránt igazodik a néző mozdulataihoz és a gyorsaságához. A kutatók azért döntöttek így, mert rájöttek, hogy a hagyományos felvételek könnyen frusztrációhoz, sőt, akár testi sérülésekhez is vezethetnek. A nézők ugyanis ugyanolyan lendületesen és gyorsan akarnak mozogni, mint a gyakorlatot bemutató személyek. Ugyanakkor a valóságban komoly nehézségeket okoz a számukra a mozdulatsorok utánzása, ezért túlhajszolják magukat és ebbe bele is sérülhetnek. A rendszer további előnye, hogy már a meglévő anyagok esetében is kiválóan alkalmazható, a használatához nincs szükség új tartalmak elkészítésére.

A fejlesztés Kinect-szenzort alkalmaz, amelyet általában a játékkonzolok vezérlésére használnak. A csomag része még egy olyan rendszer, amely felismeri a felhasználók mozdulatait, valamint számos olyan algoritmus, amelyek azonosítják az egyes testrészek (könyökök, térdek, karok, kezek, csípő, lábak) pontos pozícióit. A megoldás a kapott adatokat összehasonlítja a gyakorlatot végző egyén mozgásával, s kiszámolja azt is, hogy a mozdulatsor elvégzéséhez pontosan mennyi időre van szükség. Amennyiben több idő kell, akkor a szoftver ahhoz igazítja a videó sebességét, ezáltal elkerülhetők a hibák és a sérülések.

Christopher Clarke, a Lancasteri Egyetem szakembere kiemelte, hogy az 1980-as évek óta és különösen most a koronavírus-járvány idején a videók segítenek az embereknek abban, hogy aktívak maradjanak. Ezáltal megvalósulhat a fitneszstúdiók és a drága személyi edzők alternatívája. A hagyományos felvételek nem tudnak megfelelő visszajelzéseket adni a gyakorlatok elvégzését utánzóknak, s azt sem mutatják meg, hogy egy edző milyen sebességgel és intenzitással végzi el az adott mozdulatsort. A mozdulatok lassított felvételeken való megmutatása előnyös a tanulás szempontjából és kevésbé megterhelővé teszi a gyakorlatok elvégzését a tapasztalatlan felhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Szoval olyan mint a wii fit csak kevesbe interaktiv es kinekt-et hasznal input-nak?