Berta Sándor

Megjelent a Google operációs rendszere, a Fuchsia

A Google ugyanakkor nem árult részleteket a szoftver jövőjéről.

2016 óta új operációs rendszeren dolgozik a Google, mely egyaránt futhat majd okostelefonokon és táblagépeken, ugyanakkor teljesen másként kell kezelni, mint az Androidot és mind kívül, mind belül teljesen különbözik attól. Tavaly decemberben arról írtunk, hogy még messze van az operációs rendszer megjelenése, de a Google már nyit a felhasználók felé. Most ismertté vált, hogy a Fuchsia frissítésként érkezik az első generációs Nest Hub termékekre, amelyek egy okosképernyő és egy beszédasszisztenssel kiegészített okoshangszóró ötvözetének számítanak. Ezeken a készülékeken az operációs rendszer a Cast OS-t váltja le anélkül, hogy változtatna a funkciókon vagy a kezelőfelületen.

Eddig nem igazán lehetett tudni, hogy a keresőcég milyen szerepet szán a szoftvernek, felmerült például az is, hogy bizonyos eszközökön az Androidot válthatja le. Most azonban bizonyossá vált, hogy elsősorban a dolgok internete termékekre érkezik. A 9to5Google számolt be arról, hogy az óriáscég egy olyan frissítést kezdett terjeszteni, amely a Cast OS-t a Fuchsiával váltja fel. A hírt Twitter-bejegyzésében megerősítette Pert Hosek, a Fuchsia fejlesztőcsapatának műszaki vezetője, aki közölte, hogy nem mindennap adhatnak ki egy új operációs rendszert, de ma eljött ez a nap.

A Nest Hubok tulajdonosai nem igazán fogják észrevenni a változást, mivel a Google nem módosítja a funkciókat és a Fuchsia az elődje kezelőfelületét alkalmazza. Az operációs rendszerhez tavaly december óta férhetnek hozzá a külső fejlesztők. A szoftver nyílt forráskódú és az Apache-2 licenc alá tartozik, s C++, Rust és Dart programozási nyelvekben írták. A kernel neve Zircon és tartalmazza a meghajtószoftvereket és azokat a könyvtárakat, amelyek a rendszer elindulásáért, a hardverrel való kommunikációért és a különböző folyamatokért felelősek. A Fuchsia moduláris felépítésű és objektumalapú, ami lehetővé teszi, hogy különböző eszközökön (akár asztali PC-ken is) egyaránt zökkenőmentese működjön, ehhez azonban hozzá kell illeszteni az adott modulokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!