Berta Sándor

Videochat-szoftvert fejlesztett ki Észak-Korea

A programot a helyi kormányhivatalok és cégek használják.

Észak-Koreamegalkotta a Rakwon (Paradicsom) nevű alkalmazást, amely gyakorlatilag a Zoom videoszoftver helyi másolatának tekinthető. A világtól elszigetelt országban ugyan az emberek alig egynegyede rendelkezik okostelefonnal, de az új program elsősorban nem is a lakosság, hanem a helyi kabinet, továbbá az észak-koreai szervezetek és vállalatok számára készült. Minderről a The Korea Herald dél-koreai újság számolt be.

A koronavírus-járvány kitörése óta Észak-Koreában a korábbinál nagyobb mértékben építenek a hivatalos szervek és a szervezetek, illetve a társaságok a Rakwonra. Az alkalmazást legalább két alkalommal használták a helyi kormányüléseken is, amelyeken Kim Dzsong Un államfő is részt vett. A Rakwon egyébként meglehetősen elterjedtnek számít az államban. A legnagyobb ipari cégek például szinte kivétel nélkül alkalmazzák, sőt, azon keresztül vannak összekötve egymással.

A The Korea Herald rámutatott, hogy a szoftvert már 2012-ben kifejlesztették a Kim Il Szung Egyetemen, de a projekt részletei nem ismertek. Észak-Koreán kívül viszont a Rakwont nem használják, a nemzetközi találkozókon ugyanis a helyi hivatalok és cégek más megoldásokat használnak, például a kínai Tencent által megalkotott Voov nevű programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!