Berta Sándor

Nagyon egyszerűen befolyásolhatók az emberek algoritmusok segítségével

A módszer működik, legyen szó akár választásokról vagy partnerkeresésről.

Ujué Agudo és Helena Matut, a De Deusto Egyetem munkatársai a tanulmányukban kimutatták, hogy az emberek nagyon egyszerű módon befolyásolhatók az algoritmusokkal és hajlanak arra, hogy azt tegyék, amit a szoftverek javasolnak nekik. A dolog tárgya mindegy, azaz hogy éppen egy választásról van-e szó vagy a randijelöltek megítéléséről.

A két szakember összesen négy kísérletet végzett önkéntesek bevonásával és mindegyik esetben arra a következtetésre jutott, hogy rendkívül fontos lenne a felhasználókat felvilágosítani arról, hogy miként működnek az algoritmusok, azok hogyan alkalmazhatók a megtévesztésükre és végül rámutatni arra, hogy nem bízhatnak meg vakon azokban.

A kísérlet során a résztvevőknek először egy hamis személyiségtesztet kellett kitölteniük, amelynek kiértékelése után különböző csoportokba osztották be őket, hogy célzott üzeneteket kapjanak. Volt egy ellenőrzőcsoport, amelynek tagjainál nem végeztek személyiségtesztet. Mind a két csoport tagjainak olyan politikusok fényképeit mutatták meg, amelyek a személyiségük alapján a legjobban illettek hozzájuk. A személyiségteszttel rendelkezők általában azokat a politikusokat választották, akiket számukra az algoritmusok javasoltak.

A valóságban nem volt semmilyen egyedi személyiségprofil. Minden résztvevő ugyanazt a hamis profilt kapta, amely úgy volt megfogalmazva, mint a horoszkópok, azaz bárkire igaz lehet. Az emberek egyszerűen vakon megbíztak a gép választásában. A kutatók hangsúlyozták, hogy nagyon nehéz a mesterséges intelligencia fejlődésével lépést tartani. Az ipar naponta több millió személy bevonásával végez kísérleteket a világhálón, ezáltal szinte minden elmélet tesztelhető. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor gyorsabban nő az algoritmusok manipulálásának a veszélye is annál, mint hogy ezt a jelenséget meg lehetne vizsgálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #2
  Őöööö. Ez a kísérlet mindenről szólt csak nem az emberek algoritmusokkal történő befolyásolásáról. Itt felépítettek egyfajta kapcsolatot, bizalmi viszonyt az AI felé, gyak nem is használták, hiszen kamu tesztet kaptak és nem az AI-által elvégzettet. Majd a bizalomra építve hagyták a júzert dönteni, ami értelemszerűen ezek szerint húzott az adott, bizalommal támogatott irányba.

  Pont amikor az emberek között alakítanak ki ilyet, amihez elég egy érintés, vagy a semlegeshez képest melegebb hang, vagy tekintély, vagy akármilyen pozitív dolog.

  Itt nem az AI algoritmusok általi befolyásáról, hanem a számítógépekbe vetett hit és bizalom általi befolyásolásról van szó. Xar a cím! ;)
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.04.27. 10:59:48
 • Agyturbinikusz #1
  Elég lassan ment a felismerés, hogy az emberi intelligencia nincs kihegyezve mint egy algoritmus.
  Vagyis rengeteg dologra használható, de nagyon kevés esetben kiemelkedő egy adott területen, míg a jelenlegi megoldások amik AI-nak vannak deklarálva, azok pont fordítva vannak. Egymásnak eresztve meg ez lesz belőle.