Berta Sándor

A Jitsi Meet a karantén nagy nyertese

A szoftver nem gyűjt adatokat és nyílt forráskódú.

Az elmúlt hónapokban - különösen a koronavírus-járvány óta - egyre fontosabbá váltak a felhasználók életében a videokonferencia-programok, például a Cisco WebEx, a Google Meet, a Microsoft Skype és Teams, a Slack és a Zoom, valamint a Jitsi Meet. Ez utóbbi azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egyik nagy IT-céghez sem tartozik, nyílt forráskódú, titkosított kapcsolatokat és végpontok közötti titkosítást használ, nem gyűjt személyes adatokat és nem rögzít a háttérben audio- vagy videofelvételeket. Az Emil Ivov által fejlesztett alkalmazás teljesen ingyenes, a böngészőn keresztül futtatható és akár 50 résztvevő is meghívható egy beszélgetésre.

Ivov a Strasbourg-i Egyetemen tanult informatikát, majd a 2000-es években a diplomamunkáját egy szoftverkommunikációs koncepcióról írta. Ezután megalkotott egy programot, amely a professzora útmutatásai alapján már az IPv6 protokollt is támogatta, majd megalapította a kollégájával, Jana Sztamcsevával a Blue Jimp nevű céget és az alkalmazásnak a Jitsi nevet adta. A szó bolgár nyelven vezetékeket jelent. A szó azért tetszett meg Ivovnak, mert semmi mással nem keverhető össze és azokat a kapcsolatokat egyértelműsíti, amelyek a szoftvert használók között is vannak.

A szakember rámutatott, hogy a program rendkívül egyszerű, hiszen csupán egy kattintás kell a beszélgetésekben való részvételhez. 2020 januárjában még csak havonta 100 000 aktív felhasználója volt a Jitsinek, tavaly áprilisban már havi 20 millió. Az olasz, a francia és a spanyol iskolák 30 százaléka alkalmazza a rendszert. A Jitsihez tartozik a Jitsi Meet és számos más projekt, például a Jitsi as a Service. Az utóbbi használata egy bizonyos felhasználói létszám fölött pénzbe kerül és a segítségével a szolgáltatások integrálhatók a honlapokba és az alkalmazásokba. A Jitsi tulajdonosa a 8x8 nevű austini székhelyű amerikai felhőcég, amely különböző kommunikációs megoldásokat kínál. Ivov felel a video- és konferenciaszoftverek fejlesztéséért, míg Sztamcseva a műszaki vezető.

A Jitsi Meet előnye még, hogy teljes mértékben kompatibilis a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelettel (GDPR). A profilok létrehozása azért maradt ki a programból, mert Ivov a lehető legegyszerűbb alkalmazást akarta megalkotni, a profilok kialakítása pedig szerinte fáradságos. Emellett az adatvédelmi szempontok is komoly szerepet játszottak a döntésében. Így nincs miről vitázni sem a szolgáltatókkal, hiszen eleve nem keletkezik eltárolandó adat.

A jövőben elterjedhetnek majd a titkosított videostreamek is, amely a WebRTC szabványhoz kifejlesztett új, Insertable Streams nevű alkalmazásprogramozási felületnek (API) lesz köszönhető. Mindezt a végpontok közötti titkosítás és a videochatek ötvözése fogja biztosítani. Az Insertable Streams első változatát már integrálták a Chrome böngésző Canary tesztverziójába és a Jitsi Meet munkatársai is szeretnék használni a közeljövőben az új API-t, ezért a funkció integrálásán dolgoznak, amely már elvileg tesztelhető. A fejlesztők azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mindenki tartsa szem előtt, hogy nem kiforrott, hanem tesztmegoldásról van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!