Berta Sándor

Szoftverrel több videokamera is egyszerre vezérelhető

A program egyszerűbbé teszi a videokapcsolatokat.

A Seervision olyan szoftvert készített, amely a tévé- és filmstúdiókban elhelyezett kamerák működését automatizálja, ezáltal lehetővé válik, hogy egyetlen személy akár több kamerát is kezeljen egy időben. Nikos Kariotoglou, a startup társalapítója és vezetője kifejtette, hogy a különböző vállalatok így profi videókat tudnak készíteni anélkül, hogy a rendszer összetettsége vagy a költségek miatt kellene aggódniuk.

Kariotoglou közölte, hogy a világ a koronavírus-járvány miatt hirtelen állt át az internetes és a hibrid rendezvényekre. A technológiájukat korábban csak olyan videokészítő cégek használták, amelyek kamerákkal és élő közvetítésekkel foglalkoztak. A koronavírus-járvány kezdete óta viszont számos ágazat sok képviselője jelentkezett náluk, amelyek saját stúdiót akartak berendezni például azért, hogy az üzleti számaikat online és professzionális módon mutassák be. A Seervision piaca ezáltal egyik pillanatról a másikra rendkívül megnőtt és az egyeztetések sokkal egyszerűbbé váltak.

A megalkotott szoftver egyesíti a mesterséges intelligenciát, a képfelismerést és a matematikai előrejelző modelleket, ennek köszönhetően képes kiszámítani egy felvételen lévő személy mozgását és a kamerákat úgy irányítani, mint ha azokat emberek kezelnék. A megoldás előnye, hogy a különböző gyártók eltérő kameráival is együtt tud dolgozni a különféle rendezvényeken, ez pedig a technológia rugalmas és sokoldalú használatát teszi lehetővé. A számítógép előtt ülő személy kényelmesen vezérelheti a teljes videofelvételt, kiválaszthat részleteket és prezentációs fóliákat vagy anyagokat integrálhat a tartalomba. Az alkalmazás különösen a közvetítésekhez lehet hasznos, ha a rendezvény költségvetése kicsi és így nincs lehetőség egy teljes operatőrcsapat megfizetésére.

Kariotoglou doktoranduszként távvezérelt kamerákkal foglalkozott és arra gondolt, hogy azok használatát egy új algoritmussal jobbá tenné. A cél az volt, hogy a készülékek intelligensen reagáljanak egy személy mozgására. Reto Hofmann, egy akkori hallgató úgy döntött, hogy elkészíti az első ilyen kamerarendszert John Lygeros professzor előadásának támogatására. A megalkotott prototípus jelentette a 2016-ban létrehozott Seervision alapját. Néhány hónappal később Conrad von Grebel, egy videoprodukciós vállalat tulajdonosa hallott az ötletről és rövid időn belül az új cég egyik társalapítója lett.

Az első fejlesztések egy akciókamera és egy intelligens vezérléssel ellátott kamerakiegészítő (Bungito) voltak, amelyek automatikusan fel tudták ismerni a képeken szereplő személyeket, követni tudták a mozgásukat. Ezek az eszközök viszont sosem léptek túl a prototípus státuszon, mert túl bonyolult és drága lett volna a szükséges hardverek megalkotása. Kariotoglou és társai ezután döntöttek úgy, hogy átváltanak a szoftverek fejlesztésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!