Okoslámpákat tesztelnek Düsseldorfban

A tartományi főváros és a Vodafone közösen indította el a projektet.

Düsseldorfban 42 innovatív okoslámpát szereltek fel, amelyek szenzorokkal vannak felszerelve. Ezek segítenek a valós idejű parkolóhely-keresésben, a parkolási szabálytalanságok felderítésében, a forgalom és a környezeti adatok figyelésében, töltőállomásként használhatók az elektromos autókhoz, 5G-antennaként is működnek, valamint közlekedési és időjárási adatokat szállítanak.

Dr. Stephan Keller düsseldorfi főpolgármester kiemelte, hogy ez a program megmutatja, hogy a digitalizálás hogyan segíthet nekünk abban, hogy válaszokat találjunk a mai idők kihívásaira. A tapasztalatokat a VinDUS projekt keretében gyűjtik. Julien Mounier, a düsseldorfi közművek vezetője hozzátette, hogy az Unterbilk/Friedrichstadt jövőnegyedben ki akarják próbálni, hogy miként tudnak haladni a meglévő és az új klímavédelmi infrastruktúrák továbbfejlesztésével. A negyed gyakorlatilag valós laboratóriumként működik majd, ahol különböző alkalmazási eseteket tesztelhetnek. A beváló megoldásokat kiterjeszthetik a város más kerületeire.


Hannes Ametsreiter, a Vodafone Németország vezetője rámutatott, hogy első alkalommal szerelték fel az 5G-adókat a lámpákba és nem a tetőkre. Abban a program minden résztvevője egyetértett, hogy a legfontosabb szempont az adatvédelem. Sem a személyek arcát, sem a rendszámokat nem fogják rögzíteni. A közúti forgalom figyelése hőkamerák segítségével történik, azaz nem rögzítenek videókat. Az összegyűjtött adatokat nyílt információkként mindenki számára elérhetővé teszik, azokat nem értékesítik tovább és meg fognak felelni a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásainak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tntmaxy #2
  Lehet hogy már a PR anyagot is MI írja azért reklámozza önmagát ennyire. :)
 • repvez #1
  Egyrészt jó az ötlet, hogy az amugy is ott állo térelemekre , vagy bele integrálnak plusz dolgokat . Igy sokkkal jobban lehetne csokkenteni azok elemek számát amik elronditják az utcaképet.

  Másrészről meg attól, hogy több dolog van egy helyen még nem lesz "okos" a rendszer.
  És ez csak egy idegesitő PR szöveg mostanában mint a mesterséges inteligencia , ert most ami már valamit tud mérni és kijelezni az már AI, MI vezérelt.

  Attól, hogy ebben a lámpában lesz 5g, kamera meg kitudja mi még nem lesz se okos ,se MI vezérelt. mit is csinálna egy utcalámpával az AI ?

  Az összes itt felsorolt dolog az adatgyujtésre alapszik mindegy hogy anonim modon de ebből valaki profitál , az meg még aggályosabb, hogy ezt nyiltan teszi tehát még azt sem tudja, hogy ki milyen céllal gyujti az adatokat.

  De egy olyan funkciot sem irtak, ami azt mondta, volna, hogy figyeli a környezetet és ha nincs mozgás akkor be sem kapcsol, hogy csökkentse a fogyasztást és a nem kívánatost fényszennyezést.
  Vagy, hogy ha a kameráján lát valami balesetet , esetleg bűncselekményt, akkor azt egyből jelezze a szerveknél .

  Magyarán nem az emberekért hanem az emberek kihasználására fejlesztődik ez a rendszer is. Mert attól, hogy nem rögzit direkten beazonositható adatokat, a begyűjtött adatok összevetésével, ez kiderithető.