Berta Sándor

A Cisco vezetője elutasította a Nokia és az Ericsson megszerzését

A menedzser egyáltalán nem lelkesedett az amerikai kormány ötletéért.

Chuck Robbins, a Cisco első embere visszautasította azt a felmerült javaslatot, hogy vállalata szerezzen többségi tulajdonrészt az Ericssonban és a Nokiában, hogy így lehessen ellensúlyozni a Huawei 5G-hálózatok területén szerzett piaci pozícióit és befolyását. Az elképzelés a Trump-kabinet egyik tagja, William Barr igazságügyi miniszter részéről merült fel.

Robbins hangsúlyozta, hogy az 5G-infrastruktúrák felépítése sem a társaság pénzügyi profiljába, sem a stratégiájába nem illik bele. A menedzser hozzátette, ha a különleges üzlet gazdasági vonatkozásait megvizsgálják, akkor nagyon gyorsan láthatóvá válik, hogy nem olyan jellegű tevékenységről van szó, amely beleillene az üzleti gyakorlatukba. A Cisco vezetője egyúttal rámutatott, hogy a Nokia és az Ericsson olyan üzleti modelleket alkalmaz, amelyek jobban illenek az 5G-hálózatokhoz.

A Cisco nemleges válasza komoly kudarc a szövetségi kormány számára. Időközben demokrata és republikánus politikusok beterjesztették a Utilizing Strategic Allied (USA) Telecommunications Act nevű törvény tervezetét, amely a kidolgozók álláspontja szerint biztosíthatja a nyugati világ technológiai vezető szerepét. A jogszabály ugyanis többek között lehetővé tenné több mint egymilliárd dollár befektetését olyan nyugati cégekbe, amelyek a Huawei és a ZTE méltó ellenfelei lehetnek. A beruházások célpontjai elsősorban európai vállalatok lennének.

Korábban az Ericssont és a Nokiát a Trump-kabinet arra akarta felszólítani, hogy a jövőben ne Kínában készítsék el vagy fejlesszék ki az 5G-hálózatokhoz szükséges eszközeiket. Donald Trump azt szeretné, ha az Amerikai Egyesült Államok jövőbeli 5G-hálózatai helyi erőforrásokra, hardverekre, szoftverekre és felszerelésekre épülnének. Ezért már tavaly novemberben megkereste együttműködési ajánlatával az Apple vezetőjét, Tim Cookot, majd most a Microsoft, a Dell és az AT&T képviselőit. A Trump által felvázolt koncepció lényege, hogy az amerikai 5G-architektúrát főleg helyi vállalkozások hozzák létre, de a projektben résztvevő konszernek között lehet a Nokia és az Ericsson is, mivel erős pozíciójuk van az USA-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!