Berta Sándor

Az 5G miatt nő majd a szerver­központok áramfogyasztása

Az új szabvány tovább növeli a létesítmények leterheltségét.

Az E.on számára készített tanulmány szerint az 5G szabvány miatt a következő évben jelentős mértékben növekedni fog a szervercentrumok áramfogyasztása és eléri majd a 3,8 milliárd kilowattórát. Ez akár több nagyméretű, milliós lélekszámú város egy éven át való ellátására is elegendő árammennyiség.

A számítógépközpontok energiaigénye már most is jelentős mértékben emelkedik, ezt erősíti majd fel a következő esztendőkben az 5G fokozatos elterjedése. A düsseldorfi székhelyű holding számára készített és a Die Zeit birtokába került anyagban többek között azt írták a szakemberek, hogy a 3,8 milliárd kilowattórás áramfogyasztás-növekedés 2025-ig fog megvalósulni. A tanulmány készítői kiemelték, hogy a szervercentrumok már most is a legnagyobb áramfogyasztó létesítmények közé tartoznak: több mint kétmillió szerver ugyanis körülbelül 13 milliárd kilowattóra áramot alakít át hővé, majd ad le. Az E.on nagy potenciált lát abban, hogy ezt hőmennyiséget bevonják a lakótelepek és egész városrészek hőellátásába.

A kutatók rámutattak arra is, hogy a vállalatok saját 5G-hálózatai, az önállóan közlekedő autók, a távgyógyászat és a mezőgazdaság 5G-igényei miatt szükség lesz számos kisebb számítógép-központ felépítésére, amelyek gyakran közbenső állomásként fognak szolgálni a nagyobb központi létesítmények felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)