Berta Sándor

Az 5G határozhatja meg a jövő televíziózását

Legalább is ezt az álláspontot képviseli a műsorszórók többsége.

A Nevion médiaprodukciós vállalat megbízásából a OnePoll piackutató cég készített felmérést a műsorszórás területén várható változásokról. Az anyagból kiderült, hogy a globális műsorszórók 82 százaléka vélte úgy, hogy az 5G szabvány lesz a jövőben a meghatározó technológia a televíziós közvetítések területén, s ezáltal kiválthatja majd például a felszíni és a műholdas műsorszórást.

Andy Rayner, a Nevion technológiai vezetője kiemelte, hogy jelenleg csak az 5G szabványban rejlő lehetőségek felületét karcoljuk. A műsorszórók ugyan látják a technológiában rejlő értékeket, de az iparnak még tovább kell kutatnia ezt a területet. Még túl korai kijelenteni azt, hogy pontosan melyik ponton fog az 5G a legnagyobb értékkel rendelkezni.

Az elemzők szerint az 5G azért válik majd szabvánnyá a televíziózásban, mert lehetővé fogja tenni, hogy az élő közvetítések minden csatlakoztatott eszközön kiváló minőségűek legyenek.

A megkérdezett döntéshozók 37 százaléka számolt azzal, hogy a technológia már akár 1-2 esztendő múlva is meghatározhatja a televíziózást. Szinte minden válaszoló biztos volt abban, hogy az 5G szabványnak köszönhetően a felhasználók minden korábbinál több médiatartalmat fogyasztanak majd.

A műsorszórók vezetői ugyanakkor a pozitív dolgok mellett nem felejtették el megemlíteni azt sem, hogy az új 5G-hálózatok teljesítményének biztosítása komoly kihívást fog jelenteni a szolgáltatók számára. Továbbá lehetséges problémaként szóba kerültek a biztonság szavatolása és a környezetre gyakorolt lehetséges hatások is.

A Telefónica már 2018 májusában külön környezetet hozott létre az 5G-hálózatokban megvalósítható műsorszórás tesztelésére. Az új 5G-tesztterületet a Bajor Rádió wendelsteini területén alakították ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)