Gyurkity Péter

Jön az első 5G-tablet

A Samsung a táblák piacán is bevezeti az 5G-hozzáférést, elsőként a sorban.

A dél-koreai gyártó eddig már több olyan okostelefont is bemutatott, amelyek megfelelő módon támogatják az ötödik generációs elérést, itt az első zászlóshajók mellett láthattunk már hajlítható készüléket, valamint egy némileg szerényebb és olcsóbb megoldást is. Most a táblák vannak soron, itt pedig egy korában bemutatott típus egészül ki a friss változattal.

Hivatalos bejelentés és előrejelzés hiányában kénytelenek vagyunk külső forrásokra támaszkodni, ezek azonban két eltérő módon is visszaigazolták a közeljövőben várható megjelenést. Itt ugyanis mind a Wi-Fi Alliance, mind pedig a Bluetooth SIG adatbázisában felbukkant egy olyan tábla, amely már támogatja az 5G-eléréseket, ebből pedig kiderül, hogy egészen pontosan a Galaxy Tab S6 5G, azaz az SM-T866N modellszámú tábláról van szó. A hardveres specifikáció jelentős része minden bizonnyal változatlan marad az eredetileg még a nyáron felbukkant alapváltozathoz képest, viszont az 5G támogatása miatt az ár felfelé mozdul majd el, talán jelentős mértékben.

Tekintettel arra, hogy a WiFi- és 4G-hálózatokat kezelő Tab S6 egy 10,5 hüvelykes kijelzőre, a csúcskategóriás teljesítményt biztosító Snapdragon 855 chipre, valamint egy 256 GB-os belső tárolóra és egy igencsak méretes, 7040 mAh-s akkumulátora támaszkodik, a sebességgel nem is lesz különösebb gondunk. A fejtörést itt valóban a kereskedelmi ár jelenti, hiszen ez a fenti példány esetében is 650 dollár körül van, tehát az 5G támogatása ezt a 800-900 dolláros szintre tolhatja fel, ami rögtön további kérdéseket vet fel a népszerűséggel és a várható forgalommal kapcsolatban. Meglátjuk, mennyiben sikerül megtalálni az arany középutat, itt valószínűleg már csak hetekre vagyunk a rajttól.

A megjelenés időpontja egyelőre nem ismert, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy pontosan mely hálózatokat támogatja majd a gyártó – az amerikai és európai debütálást és elérhetőséget illetően nyilván majd a bemutatót követően árulnak el részleteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!