Berta Sándor

Jelentősen drágulni fognak az Acer és az Asus laptopjai

A vállalatok a megnőtt kereslettel indokolták a lépést.

A United Daily News tajvani híroldal írta meg, hogy a közeljövőben jelentősen nő majd az Acer és az Asus bizonyos laptopjainak ára. Az ok az, hogy a koronavírus-járvány és az annak következtében világszerte bevezetett korlátozások miatt egyre nagyobb a kereslet általában a notebookokra és ezen belül a két gyártó készülékeire is, hiszen egyre többen dolgoznak és tanulnak otthonról. A kereslet jelentős mértékben meghaladja a kínálatot, a cégek ezért akarják a második negyedévtől a kereslethez igazítani az eladási árakat. Az Asus közölte, hogy ez lesz az első alkalom, amikor "jelentősen" fogja emelni egyes laptopjai árát.

A mostani hír megerősítette a Canalys piackutató cég korábbi anyagát, amely szerint a PC- és a laptoppiac 2020 utolsó negyedévében az előző esztendő hasonló időszakához képest 25,4 százalékkal növekedett. Miután a gyártók nem tudják ilyen mértékben növelni az eladásokat, így csak akkor tudnának profitálni a kialakult helyzetből, ha emelik a termékeik árait. Az Asus kiemelte, hogy a kereslet jelenleg 25-30 százalékkal haladja meg a kínálatot, míg az Acer azt hangsúlyozta, hogy a változtatások csak akkorák lesznek, amelyek lefedik a megnövekedett gyártási költségeket. Bár a Dell, a Hewlett-Packard és a Lenovo még nem nyilatkoztak arról, hogy terveznek-e hasonló lépést, de valószínűnek tűnik, hogy követik majd a két gyártó példáját.

Az ágazat és annak beszállítói tavaly óta megsínylik a koronavírus-járványt. Az egészségügyi kockázatokon túl a legnagyobb problémát az jelenti, hogy munkaerőhiánnyal kell szembenézniük. A tajvani notebookgyártók és beszállítók üzemei főleg Kínában találhatók és emiatt csak a teljes gyártási kapacitásuk 50-70 százalékát tudják kihasználni. Februárban a DigiTimes kiszivárogtatta, hogy drágulni fognak a laptopok, mivel az alkatrészeket készítő társaságok már emelték az áraikat, hamarosan a szerződéses gyártók is követni fogják a példájukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabbbbbbbbbbbb #14
  Tanulásra bőven megfizethető egy új gép is, ebben a pillanatban néztem meg az árakat. Valóban van drágulás, de nem olyan mértékű, hogy olyan igazán sokat számítson.

  Használtan meg 40eFt-ból már nagyon szuper gépet lehet összehozni. (30 ezres használt üzleti gépbe raksz ssd-t) Ehhez kell még monitor, egér, bill. 80-ból kijön nagyon szuper új 22"-es monitorral. Tanulásra egy középiskolásnak biztosan nem kell több.
 • Macropus Rufus #13
  Acert normál ember nem használ semmire. Még játékra sem. Gagyi az egész. Ezt tapasztalat. Volt szerencsém párhoz. A legjobb, hogy az 5 forintos szarjukba ua. a tapi pad van mint a közel 800ezres Predatorban... (vagy másfél misis X21-ben)mindegyik fagy. És ha az amivel egyből találkozol ilyen fos, akkor mi van ott amit nem látsz? Bent a gép ház alatt... pl. sz@r hőelvezetés? Esetleg hőre megpusztuló lq? (már pedig ott van hő rendesen, a sz@r hűtés miatt)
  A Predatornak a hűtése is sz@r (okés mindegyiké az. Ki a f@szom találta ki, hogy a meleg levegőt a kijelző aljára nyomja a gép? Te tényleg ilyen hülyék vannak az acer háza táján?) Predator win10 üres járása mellett 55-57 fokra melegíti a cpu-t. Ami am. 0-2% között van terhelve. A gpu 0%-os terhelés mellett 40 fok körül szokott lenni. Ismétlem: gpu terhelés 0%-k, hőfok 40C... De miért? Mert annyira sz@rúl van megoldva a hőelvezetés, hogy a cpu hője felmelegíti a gpu-t is. Királyság. Ha terheled a vasat, akkor a cpu simán 92-93 fokos lesz, a gpu meg "csak" 80 környékén fog figyelni. (a gpu-ról jobban leszedi a meleget mint a cpu-ról)
  1xün sz@r a hőelvezetése. Ja és ezt a szerény 90 fokos levegőt küldi rá az lcd aljára. Hát, hogy ezek nem lesznek hosszú életűek az fix. És miért van ez? Mert az Acer alapból sz@r minőségű thermo pasztát használ. Még a millió feletti X21-ben is. (pontosan azt a sz@r amit a 100ezres vasakba is). Tiszta vitz, hogy meg kellett bontatnom a szervizbe a gépet, hogy a jó pasztámat rátegyem. (nekem nem fognak Acer pasztát rátenni, azt akarom eltávolítani róla)
  Szóval Acer-t egy lapon emlegetni az Asus-al vitz.
  Amikor anno először hallottam Acer-ről akkor kb. pc hangszórókat gyártottak. Na ott is kellett volna abbahagyniuk :D
 • Tetsuo #12
  A memória és az SSD nem drágul.

  #11 Egyetértek. Nekem a Lenovo, a Dell, a Fujitsu és a HP a laptop. A többi a futottak még kategória. Az Acer meg valahol a legalja.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2021.04.05. 22:50:17
 • mortep #11
  Felőlem az acer és az asus laptopjai pont akármennyit drágulhatnak, a valódi probléma az, hogy az összes többi gyártó is drágít.
  Utoljára szerkesztette: mortep, 2021.04.05. 22:11:02
 • mumoka 2012 #10
  megint kap 1 kis Hacker támadást a trehánysága mait és még a maradék alsója is megy a levesbe és lesz mit emelnie max a kalapját emelheti.
 • lammaer #9
  Nem is értem miért veszik a fáradtságot hogy bármit is indokoljanak... ha kevesebbet tudnak gyártani mint aennyit a piac felvesz, akkor addig kell emelni az árakat amig létre nem jön az egyenúly.
  Igy működik a piac.
 • KoLaMan #8
  Lesz...?? Szinte nincs alkatrész, ami ne drágulna folyamatosan, és nem is kicsit.
 • Liquido #7
  Ne félj, ott is lesz bőven áremelkedés......
 • Gabbbbbbbbbbbb #6
  Asztali gép gémer videokártya nélkül a megoldás. Egy normális laptop töredékéből kijön.


  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.04.04. 15:45:23
 • RJoco #5
  Aha, nehogy már a tulajoknak kevesebb legyen a pénzük.
  Később meg természetesen nem csökkentik vissza, hiszen úgyis megveszi a sok marha. Így még több jut a zsebbe.
  Az nem számít, hogy a munkavesztettek, esetleg csökkentett bérezésűek gyerekeinek is kellene valamivel tanulni. És akkor más réteget most nem is említek. Az olcsó vackok pár év alatt használhatatlanok lesznek. A jobbak meg igencsak drágák.