Berta Sándor

Túl sok laptop van raktáron

Míg a Covid alatt a kereslet az egekbe szökött, most már az infláció és a várható gazdasági visszaesés miatt visszafogottabbak a megrendelések.

Az energia és élelmiszerárak emelkedése rekord inflációt eredményezett szerte a világon. Emiatt sokan átgondolják költési szokásaikat, és visszafogják a technológiai vásárlásokat. A DigiTimes tajvani IT-portál értesülései alapján több notebookgyártó küzd jelenleg azzal a problémával, hogy túl sok készülék van a raktáraikban, amelyeket nem tudnak megfelelő ütemben értékesíteni. Mindez azt eredményezheti, hogy a következő hetekben a cégek jelentős része kénytelen lesz kisebb vagy nagyobb mértékű árengedménnyel eladni a termékeket.

Az IDC szerint a fogyasztói PC-kereslet mérséklődése miatt 8,2%-kal kevesebb PC-t fognak eladni 2022-ben tavalyhoz képest. Ez számszerűen a 348,8 millióhoz képest 321,2 millió darabot jelent. Az elmúlt évben a gyártók mindent megtettek, hogy ki tudják elégíteni a megnövekedett keresletet. A vezető PC-gyártók - az Acer, a Dell és a HP - közvetlenül a fejlesztőktől/gyártóktól vásárolták a chipeket, és felhalmozták azokat, hogy elkerüljék ellátási láncaik fennakadását. Most, hogy a fogyasztói számítógépek iránti kereslet csökken (bár még mindig magasabb a járvány előtti szintnél), ezek a készletek problémává váltak, mert a túlkínálat áreséshez vezet, ami jó a végfelhasználónak, de nem jó az üzleti életnek.

Jason Chen, az Acer első embere kijelentette, hogy már most is azzal a szituációval kell szembenézniük, hogy a kínálat jelentősen túlszárnyalja a keresletet, vagyis sokkal több laptop van a raktárakban annál, mint amennyit értékesíteni tudnak a piacon. Egyre hosszabb ideig tart, amíg a kész modellek elhagyják a létesítményeket, különösen a belépő szintű és középkategóriás modellekből van többlet. Az alkatrészek és késztermékek gyorsan veszítenek értékükből. A menedzser úgy vélte, hogy egyelőre nagyon nehéz megbecsülni azt, hogy a helyzet az esztendő második felében javulni fog-e vagy sem. Most már a fő problémát nem az alkatrészhiány jelenti, hanem az infláció miatt kialakuló gazdasági recesszió.

A Hewlett-Packard szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereslet nagy mértékben visszaesett, de az Asus, a Gigabyte és az MSI is ezzel a problémával küzd. A megbízásos gyártók, például a Compal és a Quanta még a kínai karanténok miatti lezárásintézkedések negatív hatásait pihenik ki. A lehetséges fő megoldást az jelentheti, hogy a vállalatok alkalmazkodnak a mostani helyzethez és a következő hónapokra az eddiginél szerényebb megrendeléseket adnak le, hogy így javítsanak a szituáción és csökkentsék a raktárakban felhalmozott termékek számát. Persze nem minden PC-gyártó szenved: az Apple egy ma megrendelt MacBook Pro-t csak augusztusban tudja leszállítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #8
  Nem az inflacio es a gazdasagi visszaeses miatt csokken a kereslet, hanem siman csak mert vege van a Covidnak.
  Ha egy kulso hatas miatt a kereslet no, a hatas megszunesevel a kereslet visszaesik. Ehhez nem kell olyan sok esz...

  Raadasul a szamitogep az nem WC papir. Ha mindenki vett egy ujat az elmult 2 evben, akkor vagy 5 evig nem lesz nagy igeny a cserejukre. Szoval aki most vett volna, de a Covid miatt 2020-ra elorehozta a vasarlast, az most nem fog venni. Szoval a kereslet nem csak visszaall, de meg melyebbre is zuhan.

  Ez totalisan varhato es megjosolhato volt mar 2020-ban. Nem ertem miert olyan meglepett most mindenki.

  Ugyan ez a helyzet a tobbi piacon, pl olaj, vagy hamarosan az autok.

  (a gyartok ezt sokszor jol lattak, es nem porgettek fel a gyartast, mert miert invesztaljanak milliardokat egy uj gyartosorba, amit 2 evig hasznalnak, aztan kidobnak)
 • lammaer #7
  Magyarország mindentekintetben különleges, de legfőképpen abban hogy hozzánk az világpiaci esetleg árcsökkenési trendek sohasem érkeznek meg, csak az árnövekedés.
 • Zoli007 #6
  Hogy mit? Nálunk több hónapot kellett várni a notira év elején, és még most is jóval előtte meg kell rendelni.
 • asgh #5
  "A lehetséges fő megoldást az jelentheti, hogy a vállalatok alkalmazkodnak a mostani helyzethez és a következő hónapokra az eddiginél szerényebb megrendeléseket adnak le, hogy így javítsanak a szituáción és csökkentsék a raktárakban felhalmozott termékek számát."

  Vagy esetleg csökkentenek az árakon?
 • Sir Cryalot #4
  (twitter mirror van a linken amit pop-up nélkül lehet olvasni bejelentkezetlenül)
  ZSENIÁLIS meglátások. És különösen most érdekes olvasni ezt, mert a bethesdás starfield ettől fut oly "csodásan" hogy sokan el is döntötték hogy pc-re nem fognak költeni. Ebből olyan hattyúdal lesz mint az állat.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.06.15. 12:30:32
 • Sir Cryalot #3
  https://nitter.kavin.rocks/i/status/1527337307506094080
 • Sir Cryalot #2
  Azért vagy szarok vagy nincs mert ez a 3D modellezősdijük egy ritka nagy rakás szar meg meme.
  Aránytalanul sok idő és szopás van vele, mikor mobilon felülnézetes játékokból dől a pénz.
 • Tetsuo #1
  Ki gondolta volna? (Irónia) Mégis több fogy még így is, mint 20 évvel ezelőtt, akkor pedig virágzott az üzlet. A nagyobb halmaz PC-vel is ugyanez a helyzet. Játékokkal is hasonló. Hihetetlenül [email protected] játékok készülnek manapság, miközben minden adott lenne, amire 20-30 éve csak vágytak a fejlesztők - akkoriban mégis jobbak voltak a játékok (is).