Berta Sándor

Jövőre a mennyiség helyett a minőségre építenek a laptopgyártók

A chiphiány miatt változtatnak a stratégiájukon, így igyekeznek ugyanakkora nyereségre szert tenni.

A DigiTimes tajvani hírportál összefoglalta, hogy milyenek lehetnek a jövő évi laptoptrendek. A platform szerkesztői úgy vélték, hogy a 2022-es modellek jobban fel lesznek szerelve, mint a mostaniak, valamint kisebb tömegűek és drágábbak lesznek. A vállalatok egyértelműen a minőségre akarják a hangsúlyt helyezni a mennyiség helyett.

A felhasználók azt érzékelik majd, hogy a jövőre megjelenő készülékek drágábbak lesznek. A legtöbb gyártó átgondolja a fejlesztési és értékesítési stratégiáját, ami mindenekelőtt abban fog megnyilvánulni, hogy a mostaninál sokkal kevesebb modellt dobnak majd piacra, de azok jobb felszereltséget kapnak. Ezzel párhuzamosan előtérbe kerülnek a csúcstechnikás, a vállalati és a játékosoknak szánt laptopok.

Ezenkívül a cégek azt is fontolgatják, hogy több készüléket készítenek eltérő specifikációkkal, de korlátozott darabszámban. Jövőre ráadásul egyre több olyan készülék is megjelenhet, amelyek a Qualcomm új ARM rendszerchipjére fognak épülni.

A cégek az elmúlt években inkább olcsóbb készülékeket dobtak piacra nagyobb mennyiségben. Ha kevesebb, viszont drágább eszközt tudnak értékesíteni, akkor ugyanúgy komoly bevételhez juthatnak a chiphiány ellenére. Miután sokkal kevesebb modell kerülhet a piacra, így gyakorlatilag ez maradt a gyártók egyetlen esélye. Azonban kérdéses, hogy ez a stratégiaváltás beválik-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #6
    Igazából szerintem ezt úgy gondolják, hogy a hulladék-tömeggyártás ismert megoldásait, olcsón előállítható darabjait lőcsölik rá méregdrágán a fogyasztókra. Mert megtehetik. A kevésből lesz majd, aki azt is megveszi. Minek erőlködni a pénzkereséshez, ha nem muszáj. (A többi duma csak marketing. Évről-évre tapasztaljuk ezt.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.12.17. 14:11:33
  • wraithLord #5
    Akkor tényleg nem árt rá előfizetni. :D
  • kvp #4
    A cikk arrol szol, hogy nagyon nincs alkatresz, ezert abbol a kevesbol ami van inkabb dragabb keszulekeket gyartanak. Es azert lesznek konnyebbek, mert egyreszt nincs bele alkatresz, masreszt x86 helyett inkabb mar csak ARM-os gepeket gyartanak, mert azokhoz meg legalabb lehet alkatreszt kapni.

    Tehat keszuljunk fel arra, hogy hiany lesz laptopokbol is es ami lesz az is a dragabb "uzleti" kategoriaba fog esni, a mostani low end laptopok felszereltsegevel. A tenyleges low end gepek pedig a mostani low end tablet-ek felszereltsegevel jonnek, erosen butitott szoftverrel.

    Ezt hivjak alapvetoen hianygazdasagnak. Az autoknal mar kozelitunk a regi szocialista merkuros idokhoz, most mar ugy latszik a szamitogepeknel is ez lesz. Majd akkor kezdenek el panikolni az emberek, amikor mar futoanyag es elelmiszerhiany is lesz. (amerika es nyugateuropa talan most megeloz minket ebben)
  • wraithLord #3
    Nem látom az egész cikket, de a cím és az a 3 sor szöveg csak arra utal, hogy jövőre a gyártók a drága céges és gémer notebookokra fognak összpontosítani, mert attól várják a nyereséget. :D

    Mostanában a kisebb tömegű notebookok szoktak az olcsóbbak lenni, mert nincs benne semmi, csak egy pici NYÁK (alaplap), amire minden rá van integrálva + egy M.2 SSD, minimál vagy semmi aktív hűtés, és az egész zörgős műanyag.
    A nehezebb laptop már nem azért nehezebb, mert korszerűtlenebb, hanem mert fémből van, sok minden cserélhető benne, nagyobb az alaplap, több hardver van benne, nagy hűtés etc.
    Ha ezt úgy gondolták, hogy a nagyteljesítményű laptopok lesznek könnyebbek, akkor ok, csak nehogy a hűtés rovására menjen (ARM esetén biztos nem fog, csak nem biztos, hogy amiatt, hogy nem melegszik :D )...
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    "valamint kisebb tömegűek" Aha, mert a tömegcsökkentés és a minőség együtt jár, jó vicc.