Berta Sándor

A helyszínen is legyárthatókká válnak a drónok

Az eddiginél könnyebben gyárthatók lesznek a robotrepülőgépek.

Az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (MIT CSAIL) kutatói kifejlesztették a LaserFactory nevű rendszert, amely biztosítja a pilóta nélküli légi járművek minden eddiginél könnyebb módon való elkészítését. Az új megoldás ötvözi a moduláris tervezőszoftvereket és a korszerű gyártástechnológiákat. Utóbbiak ugyan lehetővé teszik a különböző egyszerűbb tárgyak gyors elkészítését, de a működőképes bonyolultabb eszközök létrehozását még nem. Az új fejlesztés ebbe az irányba tett komoly lépést.


Martin Nesser, a laboratórium doktorandusza kijelentette, hogy a gyártási platformok, például a 3D-nyomtatás és a lézervágók használatával a LaserFactory az első olyan rendszer, amelybe a különböző lehetőségek integrálva vannak. Ráadásul a LaserFactory egy teljes folyamat keretében automatizálja a működőképes készülékek elkészítését.

A kapcsolódó szoftverben a felhasználó megadhatja, hogyan nézzen ki a drónja, például egy kvadrokopter és ahhoz melyik moduláris alkatrészeket kell gyártania a rendszernek. Az új fejlesztéssel gyakorlatilag lehetővé válhat a robotrepülőgépek helyszínen való legyártása. A kutatók a közeljövőben tovább akarják finomítani a folyamatot és újabb 3D-formák támogatását is integrálni szeretnék a megoldásba azért, hogy a bonyolultabb pilóta nélküli légi járműveket is létre lehessen hozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!