Berta Sándor

Tíz percen belül elkészíthető a bőr 3D-képe

Egy új fejlesztéssel könnyebben felderíthetők a bőrbetegségek.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói egy olyan eszközt alkottak meg, amely megkönnyíti a különböző bőrbetegségek diagnosztizálását. A készülék tíz percen belül nagy felbontású 3D-képeket tud készíteni az érintett bőrfelületről és erre a célra egy különleges aranybevonatú fóliát használ.

A szakemberek úgy vélték, hogy a 3D-felvételek sokkal nagyobb lehetőséget kínálnak a bőrbetegségek megbecsülésére, mint a hagyományos 2D-fotók. A megalkotott kompakt berendezés lehetővé teheti akár a városoktól távoli területeken is a megfelelő ellátás kialakítását, illetve a meglévő ellátás javítását, mivel az alkalmazásához nincs szükség szakértelemre és a képek lehetőséget adnak a távdiagnosztikára.

A 3D-nyomtatóval elkészített prototípus mérete 7 x 10 centiméter, míg a súlya 100 gramm. Fu Xiaoxu, az egyetem doktorandusza szerint a megoldás tökéletes példája az elektrokémia egyszerű, de nagyon hatékony alkalmazásának, mivel nincs szükség drága elektronikára és hardverre. A fejlesztésnél használt aranybevonatú fólia gyakorlatilag filmként szolgál, miután azt a megvizsgálandó bőrfelületre nyomtatták.

Ezt követően egy 5 x 5 centiméteres lenyomat keletkezik, amelyből végül létrejön a 3D-felvétel. Az utóbbin akár a két milliméteres bőregyenetlenségek is láthatóvá válnak és ezáltal az ekcémák vagy a pikkelysömörök pontos helye is felderíthető. A módszer akár a sebgyógyulás figyelésében is segítséget jelenthet.

Az eszköz kiegészítheti, illetve akár ki is válthatja a meglévő diagnosztikai eljárásokat, hiszen olcsó és megbízható alternatívát jelent. A fejlesztők azt remélték, hogy a klinikai tesztek még az idén elkezdődhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!