Berta Sándor

Javítanának a depresszió felismerésén és kezelésén

Kutatók az Apple termékeit is bevonnák a folyamatba.

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) és az amerikai cég munkatársainak célja, hogy az eddiginél jobban felismerjék és kezeljék a depressziót. A tervek alapján három éven át vizsgálódnak, és tanulmányuk olyan objektív tényezők mérésén alapul majd, mint az alvásjellemzők, a különböző aktivitások, a szívfrekvencia és a mindennapi rutinfeladatok. A tudósok szeretnének kapcsolatot találni e tényezők és a depresszió tünetei között. A kutatók rámutattak, hogy a depresszió világszerte több mint 300 millió embert érint és évente közel egymillió öngyilkosságot eredményez.

A szakemberek a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez többek között iPhone készülékeket, Apple Watch okosórákat és Beddit alvásellenőrző eszközöket fognak alkalmazni. (Az Apple néhány évvel ezelőtt felvásárolta a Beddit céget.) Nelson Freimer professzor, a Kaliforniai Egyetem illetékes igazgatója kijelentette, hogy a depresszió kezelésével kapcsolatban jelenleg alkalmazott módszerek szinte kivétel nélkül az érintett betegek szubjektív emlékein alapulnak. A mostani projekt ezért egy fontos lépés ahhoz, hogy a szakértők objektív és precíz mérési eredményeket kapjanak, amelyek később mind a diagnózist, mind a kezelést lehetővé tehetik.

A tanulmány kezdeti szakaszában 150 ember vesz majd részt, akiket az egyetem páciensei közül toboroztak. A fő szakasz 2021 és 2023 között lesz körülbelül 3000 beteg bevonásával. Minden résztvevőnek le kell töltenie egy kutatási alkalmazást az iPhone készülékére, továbbá kapnak egy Apple Watch okosórát és egy Beddit alvásellenőrző eszközt, amelyeket a tanulmány időtartama alatt használhatnak. A pácienseket rendszeresen meg fogják kérdezni a tapasztalataikról, s gyűjtik majd az okostelefonok, az okosórák és az alvásfigyelők által rögzített adatokat is. Az elemzés előtt minden információt anonimizálni fognak, hogy azok alapján ne lehessen felismerni a betegeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!