Berta Sándor

Chipeket fejlesztene a Facebook?

A társaság egy olyan szakembert szerződtetett, aki egykor a Google egyik főmunkatársa volt.

Shahriar Rabii a Facebook új chipfejlesztési vezetője - ez derült ki a LinkedIn-profiljából. A szakember korábban a Pixel 2 és Pixel 2 XL okostelefonok Visual Pixel Core egységének fejlesztéséért felelt. A Visual Pixel Core célja a fotók optimalizálása volt a HDR+ segítségével. Ennek az egységnek volt köszönhető, hogy a Pixel 2 és a Pixel 2 XL az egyetlen alkalmazott lencse ellenére kiváló minőségű fényképeket készített, ugyanis a Visual Pixel Core számos algoritmust használt az alapképek minőségének javítására.

A Facebook jelenleg egy belső hardverfejlesztő részleget akar létrehozni és ezáltal nőne fel az Apple, a Baidu, a Google és a Microsoft mellé. Ennek az az előnye, hogy a gyártók így nagyobb ellenőrzést gyakorolhatnak az adott technika felett és ennek köszönhetően - a magas fejlesztési költségek ellenére - közép és hosszú távon jól járhatnak. Az új chipek szerepet kaphatnak az Oculus jövőbeli virtuális valóság szemüvegeiben és akár a mesterséges intelligenciára épülő termékekben is.

Rabii feladata lesz többek között a társaság új processzorainak és rendszerchipjeinek fejlesztésével kapcsolatos munka vezetése. Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy ezeket a termékeket pontosan milyen eszközökben és piaci szegmensekben alkalmazná a Facebook. Rabii közvetlenül Andrew Bosworth irányítása alá fog tartozni, ő az óriáscég kiterjesztett és virtuális valóságért felelős alelnöke. A menedzser rendkívül tapasztaltnak számít, ő alapította a gChips nevű Google-csapatot, amely a fogyasztói hardverekért felelt. 2011 végétől a Google műszaki igazgatója, 2014 őszétől pedig a fő műszaki igazgatója volt.

Az már áprilisban kiderült, hogy a Facebook egy ideje már dolgozik azon a készüléken, amely az Amazon, az Apple, a Google és a Microsoft okoshangszóróinak konkurense lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #2
    Bekene tiltani a fosbukot.
  • Tetsuo #1
    Nem is olyan rossz ötlet! Az emberekbe beültetnék a chipeket, nem kellene posztolgatni, mert menne magától... :-D