Berta Sándor

Memória-politikája miatt bírálta az Intelt Linus Torvalds

A fejlesztő ezúttal is a konszern egyik döntését bírálta.

Torvalds tavaly júliusban kritizálta a gyártó által néhány processzorba integrált AVX512 kiterjesztést, mert az szerinte valójában csak további problémákat generál. A szakember szerint az Intelnek el kellene kezdenie az igazi problémák orvoslásával foglalkoznia ahelyett, hogy ilyen "mágikus instrukciókkal" akar olyan benchmark-bajnok programokat generálni, amelyekkel a termékei jól néznek ki az emberek szemében. Nagyon remélte azt is, hogy az Intel döntéshozói végre észbe kapnak és újra normális kódokat kezdenek írni, s nem csupán az olyan különleges dolgokkal foglalkoznak, mint a szuperszámítógépek megalkotása.

Torvalds most egy bejegyzésében azért támadta az Intelt, mert az az error-correcting code (ECC) memóriák támogatását csupán néhány drágább Xeon CPU-ja esetében biztosítja, holott ezek a RAM-ok egyszerű és biztonságos alternatívát jelenthetnének számos piac esetében. A fejlesztő emellett úgy vélte, hogy az óriáscég a magatartásával gyakorlatilag évek óta megakadályozza az ECC memóriák elterjedését a tömegpiacon.

A szakember közölte, hogy felháborítónak tartja, hogy az Intel egy Xeon processzorért akár ötszörös felárat is elkér. Többek között ezért használt ő is egészen tavalyig egy egyszerű asztali Intel CPU-t. Ezután AMD rendszerre váltott át, mivel a gyártónál elméletileg akár a legkisebb processzor is támogatja az ECC memóriák alkalmazását. Tény viszont, hogy a támogatás hivatalosan még nem valósult meg az AMD minden chipje esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Ha a processzorok tobbsege nem tamogatja, akkor nem eri meg gyartani. Az ARM szegmens az integralt ram-ok fele mozdul (lasd: Apple M1 es mara szinte minden ARM mcu). Marad az AMD mint gyarto ami tamogathatja az ECC-t minden processzoraban.

    ps: A DDR5 szabvanyban benne van az ECC tamogatas, de lehetoseg van arra, hogy a ram vagy a proci ezt ne tamogassa, ekkor fallback modban, ECC nelkul uzemelnek. Az ECC +8 bitet ad hozza a 64 adatbites ram modulokhoz, tehat 12.5%-al tobb bitnyi ram-ot igenyel. (a gyakorlatban ez board-onkent +1 chip szokott lenni, de integralhato lenne szelesebb chipen beluli busszal) Ettol meg az egesz szabvany elavult, mert double data rate-es multiplexalast hasznal a direkt hozzaferes helyett, amit igazabol csak procin beluli L3 cache-eknel latni manapsag. Az uj szabvany tudasat nagyjabol a sima DDR4-es registered ram is hozta, joreszt csak a prefetch meretet duplaztak meg.
  • NEOreg3 #3
    Nem úgy volt, hogy DDR5 RAM-okon már alapból lesz ECC támogatás? Mert akkor kb mindegy is mit csinál az Intel, jövőre már minden szegmensben kapható lesz a DDR5.
  • kvp #2
    Az ECC memoria igazabol csak par bittel szelesebb mint a sima, tehat pontosan annyival dragabbak amennyivel tobb bitet kell rajuk rakni. Processzor oldalon csak par tranzisztor a koltseguk, tehat nem jelentos. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kb. 20%-al kell tobb chip egy ecc-s memoriara es csak azert nem 20%-al dragabb, mert a meretgazdasagossag miatt a kis elterjedtseg hatasara sokkal dragabb gyartani.

    Tehat azert nem terjed, mert draga es azert draga mert nem terjed. Ha lehetne olcso processzorokat kapni ecc tamogatassal, akkor egy ido utan megerne ezekhez ecc-s memoriakat gyartani, tehat olcson lehetne magassabb megbizhatosagu memoriakhoz jutni.

    Az, hogy az intel merheto koltsegnovekedes nelkul rakhatna ecc tamogatast minden procijaban, de ennek ellenere csak a legdragabbakba teszi bele azt jelenti, hogy szandekosan tereli a megbizhatosagot igenyloket a dragabb nagy processzorok fele. Pedig az esetek jelentos reszeben egy lassabb, olcsobb, de megbizhato processzor is boven eleg lenne. Ez egy tudatos gazdasagi dontes az intel reszerol, viszont igy nehez megbizhato kis fogyasztasu rendszereket kesziteni x86-os platformra. Ami alapvetoen nem baj, mert az ecc tamogatasu alacsony fogyasztasu ARM-ok fele tereli a vasarlokat.
  • t_robert #1
    Az persze jó kérdés, hogy szükségünk van e sima asztali gépekben vagy notebookokban hibakorrekciós memóriákra? (ECC) Azok ugyanis jóval többe kerülnek mint általánosan használt memóriák. Így mindig is a profi felhasználásban játszottak az ECC meóriák. SZerverek, profi munkaállomások. Melyek jóval magasabb ára elbírta mondjuk a 2-szer annyiba kerülő memória árat. Egy 6 milliós munkaállomás esetében másodlagos kérdés, hogy 5 milliós ár mellett 100 ezer a memória ára vagy 200 ezer. Aztán az is kérdés, hogy mennyire volna szükség ECC memóriába. gyakorlatilag, ha jó a memória olyan ritkán történik memória hiba az üzemszerű működés során, hogy felesleges dolog költeni rá. Kit érdekel, ha 1-2 évente elszáll egy program a PC-ben memória hiba miatt... (itt most olyan hibáról beszélek, ami tényleg a memória normál működése során lép fel és félre csúszik 1-1 adat beírása vagy kiolvasása) annyi bele fér a normál müködébe, hogy pár trillió bit kezelése közben 1-1 bit megváltozik. Ennek elkerülése miatt értelmetlen kiadni plusz pár 10 ezret a memória árában.