Berta Sándor

Búcsút int a Nervana részlegének az Intel

A felvásárolt startup feleslegessé vált, mert a kifejlesztett hardverei nem elég nagy teljesítményűek.

Az Intel komoly átszervezéseket hajt végre a mesterséges intelligencia részlege területén. A társaság még 2016-ban vette meg a Nervana nevű vállalkozást, amelyet integrált a mesterséges intelligencia kutatási és fejlesztési üzletágába. Most viszont az óriáscég úgy döntött, hogy bezárja a Nervanát és a tavaly decemberben kétmilliárd dollárért megszerzett Habana Labs körül szervezi újra a részlegét. Az indoklás az volt, hogy a Nervana által készített Nervana Neural Network Processor (NNP) helyett, miután az nem bizonyult elég nagy teljesítményűnek, a vállalat inkább a Habana Labs chipjeit fejleszti tovább.

A Nervana egyébként több terméket is készített, végül csak a NNP-T1000 (Spring Crest) és az NNP-I1000 (Spring Hill) maradt meg. Az eddigi ügyfelek továbbra is megkapják a terméktámogatást, de új modellek már nem készülnek. Ehelyett a Habana Labs két mesterséges intelligencia gyorsítója kerül előtérbe: a Gaudi és a Goya. Mind a két chipet a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) gyártja 16 nanométeres eljárással.

Az Intel számára a mesterséges intelligencia fontos piac, amelyet a klasszikus Xeon processzorok nem tudnak kiszolgálni és ahol konkurenciaként jelen vannak az AMD Radeon Instinct, az nVidias Tesla és a Google Tensor Processing Unit (TPU). Érdekesség, hogy 2019 decemberében még arról volt szó, hogy a Habana Labs nem a Nervana, hanem az adatközpont-részleg irányítása alá kerül, s eleinte továbbra is teljesen önállóan dolgozik majd és a tevékenységét Izraelben fogja folytatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!