• kvp
    #2
    Az ECC memoria igazabol csak par bittel szelesebb mint a sima, tehat pontosan annyival dragabbak amennyivel tobb bitet kell rajuk rakni. Processzor oldalon csak par tranzisztor a koltseguk, tehat nem jelentos. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kb. 20%-al kell tobb chip egy ecc-s memoriara es csak azert nem 20%-al dragabb, mert a meretgazdasagossag miatt a kis elterjedtseg hatasara sokkal dragabb gyartani.

    Tehat azert nem terjed, mert draga es azert draga mert nem terjed. Ha lehetne olcso processzorokat kapni ecc tamogatassal, akkor egy ido utan megerne ezekhez ecc-s memoriakat gyartani, tehat olcson lehetne magassabb megbizhatosagu memoriakhoz jutni.

    Az, hogy az intel merheto koltsegnovekedes nelkul rakhatna ecc tamogatast minden procijaban, de ennek ellenere csak a legdragabbakba teszi bele azt jelenti, hogy szandekosan tereli a megbizhatosagot igenyloket a dragabb nagy processzorok fele. Pedig az esetek jelentos reszeben egy lassabb, olcsobb, de megbizhato processzor is boven eleg lenne. Ez egy tudatos gazdasagi dontes az intel reszerol, viszont igy nehez megbizhato kis fogyasztasu rendszereket kesziteni x86-os platformra. Ami alapvetoen nem baj, mert az ecc tamogatasu alacsony fogyasztasu ARM-ok fele tereli a vasarlokat.