Berta Sándor

Az Intelt bírálta Linus Torvalds

A szakember nincs pozitív véleménnyel a társaságról.

Linus Torvalds kifejtette, hogy egyáltalán nincs elragadtatva a gyártó néhány processzorába integrált AVX512 kiterjesztéstől, mert az szerint valójában csak további problémákat generál. A fejlesztő a kapcsolódó levelezőlista-bejegyzésében nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, hogy reméli, hogy az AVX512 fájdalmas halált hal majd. Torvalds hozzátette, hogy az Intelnek inkább el kellene kezdenie az igazi problémák orvoslásával foglalkoznia ahelyett, hogy ilyen "mágikus instrukciókkal" akar olyan benchmark-bajnok programokat generálni, amelyekkel a vállalat és annak termékei is jól néznek ki az emberek szemében.

A szakember kiemelte, hogy nagyon reméli azt is, hogy az Intel döntéshozói végre észbe kapnak és újra normális kódokat kezdenek írni, s nem csupán az olyan különleges dolgokkal foglalkoznak, mint a szuperszámítógépek megalkotása. A fejlesztő felelevenítette azokat az időket, amikor a gyártó kíméletlenül átgázolt minden vetélytársán és megteremtette a mai piaci pozíciója alapjait. Akkor szinte minden más vetélytárs jobb lebegőpontos eredményeket ért el a benchmarkokban, de az Intel mégis képes volt vezetővé válni. Ennek pedig egyetlen oka volt: a világban senkit sem érdekelnek a benchmark programok.

Linus Torvalds 2018 szeptemberében jelentette be, hogy átmenetileg visszavonul és felhagy a Linux-kernel fejlesztésével. A döntését akkor azzal indokolta, hogy időre van szüksége, mert kicsit elszaladt vele a ló. Az utóbbival arra utalt, hogy a múltban számos dühkitörése volt, ráadásul különböző levelezőlistákon és rendezvényeken sértő megjegyzéseket is tett egyes személyekre, illetve cégekre. 2012-ben például az egyik előadása során az nVidiát illette azzal a címmel, hogy a "legrosszabb vállalat", amellyel valaha együtt dolgozott, majd a középső ujját mutatta a kamerába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #5
    Igazad lenne, ha árban nem pozicionalta volna olyan jól a procijait az AMD. Itt arról van szó összességében mint kapsz a penzedert teljesítményben. És ebben most az AMD a jobb. Meg is van az eredménye. Viszik mint a cukrot. Ár/teljesítmény mutatója egyszerűen jobb. Lényegesen.
  • KisKZ #4
    Szerintem a felhasznáhatóság határozza meg melyik a jobb.
    Biza.. pl a 3D modellezés/grafika terén sorban állnak át Ryzen-re a kollégák, globális szinten.
    A többi duma.

    Utoljára szerkesztette: KisKZ, 2020.07.15. 14:35:50
  • Palinko #3
    Jah és biztos egy random sg-s fórumozó tudja jobban és nem egy operációs rendszer család atyja :D

    Meg persze az elavult optimalizálatlan szar játékmotorokon tudjuk csak igazán lemérni egy proci erejét és használhatóságát :DDD
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2020.07.15. 13:15:32
  • UUUU #2
    Es igy lett ebbol a cikkbol, egy Intel fan reakcioja, hogy fuj szar Ryzen ill AMD. Gratulalok!
  • ugh #1
    Ez hulye.
    Pont az amd hangolja a benchmarkokhoz a szarjait.
    Emlekezzunk az intel gyilkosnak kikialtott ryzen egyre (majd a kettore, de, hogy lehet valami 2* gyilkos ha mar az elso is az volt allitolag, na mindegy).
    Jottek a cinebench scoreok jatekban meg ugy elvereztek mint a szar.
    Az ipc a mostani sorozattal lett egal csak a chiplet miatt van egy jo nagy rakat kesleltetes is amit szepen meg lehet novelni azzal ha nem a jo draga ajanlott ramokat teszi az ember a proci segge ala. (anandtech-en vagy a tomshardveren volt gyari amd dia)
    Arrol nem is beszelve, hogy kilora lefizettek a passmarkot gyarto ceget (is).
    Ez a pocs is penzt kap az amd-tol.
    Ott most van a szaudiaktol.
    Meglep, hogy meg barki komolyan veszi ezt az antiszocialis faszt.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.07.15. 09:48:45