Berta Sándor

Szakszer­vezetet alapítanak a Google dolgozói

A cégnek mindig is fontosak voltak az alkalmazottai, azok azonban most mégis közösen akarnak kiharcolni dolgokat.

Az Alphabet és a Google munkatársai megalapították a szakszervezetüket. A döntés hátterében az áll, hogy a dolgozók attól tartottak, hogy a következő esztendőkben nem szólhatnak majd bele a cégpolitikai és etikai kérdésekbe.

Parul Koul, az Alphabet Workers Union ügyvezető elnöke és Chevy Shaw alelnök a The New York Times számára készített vendégcikkükben azt írták, hogy a rész- és a teljes munkaidős alkalmazottak, a beszállítók, valamint a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak összefognak azért, hogy egységesen hallathassák a hangjukat. Az Alphabet Workers Union egyelőre a konzorcium és a tulajdonában lévő leányvállalat 226 munkatársát tömöríti, az elsődleges célja pedig az, hogy a tisztességes fizetésekért és munkakörülményekért harcoljon. A tagok emellett azt követelték, hogy a Google végre változtassa meg a működési struktúráját.

Az elmúlt időszakban azért kritizálta egyre több dolgozó a Google-t, mert az ottani légkör alapvetően megváltozott, az alkalmazottakat már nem vonják be a különböző folyamatokba, nem kérik ki a véleményüket például az esélyegyenlőségi kérdésekben, a vállalatpolitikai döntésekben és a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos etikai kérdésekben. Több különböző beosztású személyt, akik felemelték a szavukat a kialakult helyzet ellen, elbocsátottak - legutóbb Timnit Gebru kutatónőt, aki egy publikációban kritikusan nyilvánított véleményt a nagy adatmennyiségekre épülő mesterséges intelligencia modellekről.

Koul és Shaw kifejtette, hogy azért lettek az Alphabet munkatársai, mert olyan technológiákat akarnak építeni, amelyek jobbá teszik a világot. De a menedzsment ezzel szemben folyamatosan a nyereségszerzést nevezte meg a legfontosabb célként. Az Alphabet Workers Uniont regisztrálták a Communications Workers of America szövetségnél. Ez az első lépés ahhoz, hogy az Alphabet Workers Union később bejegyzett szakszervezet legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #9
    Ez eddig is megvolt, multinál dolgozom, annyi ilyen féleszű nőt léptettek elő az évek alatt igazgatónővé, mert azok együtt jártak cigizni/pletyizni a megfelelő emberekkel, közben meg annyi eszük se volt, mint egy marék lepkének. Persze amikor a hülye döntéseiknek komoly következményei lettek, akkor ment a szőnyeg alá söprés rendesen.
  • Sydra #8
    Felvesznek alkalmazottnak egy hadseregnyi féleszű genderkommunistát a mindenféle esélyegyenlőségi kvóták keretében, aztán utána meg csodálkoznak, hogy azok szétbarmolják a céget! MUHAHAHAHAHAAAA! Kártevő parazitáknak tartom a szakszervezeteket, de ezt megérdemlik! :D
  • kvp #7
    A BML mozgalom vezetoi deklaraltan maoistak, ami a kommunizmus sztalini agahoz kepest is radikalis. Nem klasszikus lenini kommunista, hanem konkretan maoista elveket vallanak. Nallunk is volt a 80-as evekben egy maoista mozgalom, meg a kadari vezetes is felt toluk, legnevesebb tagjuk talan Demszky, aki kesobb Budapest fopolgarmesete lett. Na a BLM vezetese ugyanezeket az elveket vallja, csak a magyar csoportal szemben ok nem nottek ki es sikeresen adtak at az egyetemi kornyezetben a fiatal antifa es a BLM aktivistaknak. Egyebkent pesten is ujra nepszeruek ezek a gondolatok es a mai egyetemi fiatalsag jelentos resze egyszerre tamogatja a maoista filozofiat es meglepo modon a globalis kapitalizmus terjedeset. Utobbit egyebkent jellemzoen azert, mert segithet eltakaritani a valodi globalis forradalom utjabol a nemzetallamokat.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Lives_Matter
    https://en.wikipedia.org/wiki/Patrisse_Cullors
    https://nypost.com/2020/06/25/blm-co-founder-describes-herself-as-trained-marxist/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Maoism
  • Sequoyah #6
    Ennyi baromsagot is nehez osszehordani egy kommentben...:D

    Ezt valami szelsojobbos bullshit-generatorral irtad? Maozmis WTF??? Tudod te egyaltalan hogy mi az a Maoizmus? Vagy csak nem tudtad hogyan illeszd be a kommunizmust, es ez a szo jutott eszedbe?

    Legalabb egy google keresest indithatnal mielott ismeretlen szavakat hasznalsz...
  • Sequoyah #5
    Hat Amerikaban gyanusan egybeesik a szakszervezetek hanyatlasa a tarsadalmi ollo nyilasanak kezdetenevel.

    Amig voltak szakszervezetek addig az alsobb 90% keresete egyutt nott a gazdasaggal, es osszessegeben a gazdasag is jobban nott.
    Persze "correlation is not causation"...
  • Palinko #4
    Annyira nem veheti semmibe, mert ha értesz is valamihez akkor lesz még kisezer cég aki szívesen kinyalja segged ha hozzájuk átmész. Akkor vagy bajban ha csak a kávéfőzés megy.
  • kvp #3
    Ez egy erdekes kuzdelem lesz. Mostanra sikerult teljesen megszabadulniuk a jobboldali konzervativoktol es mar csak a globalista kapitalista vezetes es a globalista maoista munkasok maradtak. A ket csoport egyertelmuen ellenerdekelt egymassal szemben. Kerdes, hogy melyik tud a masik fole kerekedni? Eddig egymassal osszefogva harcoltak a hagyomanyos ertekeket kepviselok ellen, de most hogy mar nincs kozos ellenfel, mar elojonnek az alapveto anyagi es elvi ellentetek.

    "tán nem akarnak kvóták alapján munkatársakat kapni?"

    Pontosan hogy akarnak, csak szeretnek ok meghatarozni a kvotakat. A kapitalista vezetes meg egyre inkabb probal profitorientaltan mukodni, tehat nekik a haszon novelese lenne a fontos, nem a kvotak es a politikai celok. Viszont mostanra az alkalmazottaik jelentos resze mellekallasban politikai aktivista es eleg nagy mertekben antikapitalista (jellemzoen maoista).
  • Neocortex #2
    "nem kérik ki a véleményüket például az esélyegyenlőségi kérdésekben"
    tán nem akarnak kvóták alapján munkatársakat kapni? micsoda bigott társaság
  • aemus #1
    A kapitalizmus a munkavállalói jogokat semmibe veszi, miközben az ellenkezőjét próbálja elhitetni. A szakszervezetek alakítása az egyik jó megoldás a kizsákmányolás ellen.