Gyurkity Péter

Bemérték az AMD új csúcs-laptopchipjét

Szép előrelépést biztosít a friss chip, amely hamarosan a piacon is megjelenik.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan beszámoltunk az új hardveres fejlesztésekről, amelyek között az AMD asztali, majd pedig laptopokba szánt megoldásai is helyet kaptak. A cég az elkövetkező évekre nézve további nagy ugrásokat ígér, eközben viszont végre bemérték a most elkészült példányt, amely nemsokára a gamer laptopokat erősíti majd.

A napokban bukkant fel a Geekbench 5 segítségével végrehajtott teszt, pontosabban annak főbb eredménye. Eszerint a Ryzen 9 5900HX APU igencsak jó számokat produkál, legalábbis erre utalnak az ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE típusú tesztlaptoppal végrehajtott első mérések. Mind az egymagos, mind pedig a többmagos teszt során sikerült alaposan meghaladni az előző generációt képviselő típus, a Ryzen 9 4900 HS chip, szintjét. Előbbi esetében nagyjából 26 százalékos, utóbbinál pedig némileg szerényebb, 14 százalékos előrelépést regisztráltak, ez mindenképpen jó hír, bár ehhez gyorsan hozzáteszik, hogy a második tesztnél, vagyis a többmagos üzemmódnál látott különbség azért kisebb, mert már a közvetlen előd is kiugróan jó teljesítményt hozott magával, amit meglehetősen nehéz meghaladni.

Ami a pontos típusjelzést illeti, itt jelen pillanatban még nem látunk teljesen tisztán (itt érdemes megemlíteni, hogy még a Cezanne kódnév is csak külsős források révén ismert), viszont a HX-jelzés jó eséllyel a nagyobb fogyasztást jelöli, hiszen a 4000-es sorozatnál a „H” jelölte meg a 45 wattos példányokat, míg a 35 wattos változatok HS-jelzéssel jelentek meg a piacon. Ahogy azt eddig is tudtuk, a Ryzen 5000 már a Zen 3 architektúrára épül, a fenti különbségek tulajdonképpen ezen platform előnyeinek köszönhetők. Ami a hivatalos bemutatót illeti, erre jó eséllyel a CES 2021 alatt kerül majd sor, a szokásos januári időpontban – ezúttal online formában, hiszen a pandémia miatt szeretnék elkerülni a nagyobb összejöveteleket.

Az első laptopok nyilván ezt követően, a jövő év első felében bukkannak majd fel, először valószínűleg horribilis árakon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #10
  Volt e neked valaha átmeneti kabátod?

  Mert ugye csak nálad működik úgy, hogy máról honlapra mindent leforditunk az új környezetre.

  Itt kezdődik, úgyhogy nem kuka, hanem a vég kezdete az X86-64 számára.
 • zola2000 #9
  Mivel az üzemidő laptopnál nagyon fontos, idővel terjedni fog az ARM windows, és akkor az új programokat/játékokat lefordítják ARM alá is, az emuláció meg csak a régieknek fog kelleni szerintem.

  Ami igazából nagyon kellene, mert jelenleg a windowsos világ alá CPU-t csak két gyártó monopóliuma ad, míg armet nagyon sok gyártó tud gyártani, a verseny miatt tudna gyorsabb lenni a fejlődés, és alacsonyabbak az árak.
 • Sir Cryalot #8
  Applenek egesz jol megy az IS.
 • Agyturbinikusz #6
  Az megvan, hogy már van Win10 ARM támogatással x86-64 emulacioval?
 • hunbalee #5
  Rendes win 10 támogatás nélkül az arm sose fog senki kiszorítani sehonnan..
 • Gabbbbbbbbbbbb #4
  Majd mefojtja ezeket az Arm, nem kell mar sokat varni ra.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2020.12.29. 11:07:51
 • Sir Cryalot #3
  Nem nagyon akarnak szabadulni se elektrolit kondenzátortól, se léghűtéstől N.E.V.E.T.S.É.G.E.S. és egyre inkább az lesz

 • Tntmaxy #2
  Tartok tőle, hogy ez az 5000-es mobil sorozat 2022-ben lesz csak várható.
 • hunbalee #1
  Nekem elég volna egy nvidia Mx450 is laptopba de ahelyett hogy valamelyik cég arra menni hogy olcsó legyen beletesznek minden felesleges szart ami miatt drága lesz a gép. MX 450-es gépet nem is igen láttam még