Gyurkity Péter

Kiszivárogtak az AMD új mobilchipjei

Vegyes lesz a kép, mivel régebbi példányokat is az újak közé kevernek.

Még a hónap elején számoltunk be arról, hogy hivatalosan is bemutatkoztak az új Ryzen 5000-család asztali tagjai, amelyek közül az első körben 4 változatról rántották le a leplet. Ezekhez hamarosan további példányok csatlakoznak, most viszont kiszivárogtak a mobilos sorozat tagjai, ennek alapján pedig elmondhatjuk, hogy igencsak vegyes lesz a kép.

Korábban ugyan arra számítottunk, hogy az AMD végre egyesíti az asztali és mobilos vonal elnevezéseit, itt egységesen az 5000-es sorozat tagjaiként mutatkoznak majd be a különböző típusok, ez azonban a jelek szerint nem jelenti azt, hogy mindegyikük az új architektúrába tartozik majd. Egy külsős forrás szivárogtatta ki a napokban a részletes listát, amelyen már a mobilos vonal új jövevényeit láthatjuk, jellemzően 10 és 25 wattos fogyasztással, ami nyilván azt is jelzi számunkra, hogy ezen chipeknél szerényebb teljesítményre számíthatunk. Ennél is érdekesebb azonban, hogy mindenhol megtaláljuk a régebbi Zen 2 architektúra képviselőit, amelyeket a Ryzen 7, a Ryzen 5, valamint a Ryzen 3 esetében is az új jövevényekkel kevernek, vagyis a jövő évben nagyon figyelnünk kell majd arra, hogy pontosan melyik modellt szerezzük be, ellenkező esetben ugyanis kellemetlen meglepetésben lehet majd részünk.

A legerősebb példány eddig a Ryzen 7 5800U, amely 8 magra, kereken 2 GHz-es alapórajelre, illetve 16 MB-os L3-gyorsítótárra támaszkodhat, egy szintén 2 GHz-en futó, 8 egységre épülő Vega grafikus vezérlővel. Emellett azonban rögtön megjelenik az 5700U, amely még a Zen 2 architektúra tagja, vagyis ez nem pusztán a kisebb gyorsítótár és a némileg alacsonyabb órajel miatt lesz picit lassabb, de az architekturális különbségek miatt is, amelyek a gyártó szerint (természetesen) jelentősek. Aki tehát a Zen 3 előnyeit szeretné jövőre kihasználni, annak mindig a magasabb számozás mellett kell majd döntenie, vagyis az 5800U mellett az 5600U és az 5400U lesz majd az előnyösebb választás, már amennyiben a szerényebb példányok esetében is reménykedünk a jobb teljesítményben.

A cég várhatóan a virtuális formában megrendezendő CES 2021 alatt ismerteti a hivatalos listát, a megjelenés a jövő év első felében esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #7
    (Mármint a 4K eltárolásának a gyakorlatát ami miatt integrált vram hátránnyal indul)
  • Sir Cryalot #6
    Ehhez alaplap kell, egy SoC-hoz nem feltétlen, amihez alaplap kell , az asztali felhasználású chip, tehát kategorikusan nem MOBIL.
  • Sir Cryalot #5
    Hát igen , ezért nem érdemes várni erre:

    "3D vertically stacked eDRAM
    The PSP's eDRAM memory chip is the earliest known use of a three-dimensional integrated circuit (3D IC) chip in a commercial product. The eDRAM (embedded DRAM) memory was manufactured by Toshiba in a 3D system-in-package chip with two integrated circuit (IC) dies stacked vertically.[4] "

    Mellesleg 4K -s framebuffert eltárolgatni eléggé "ingoványos" , szóval azt is faszságnak tartom (mint SoC-ra várást az AMD-től)
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Ahhoz szerintem sokkal gyorsabb ram kellene, vagy integralt vram..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2020.10.21. 20:38:28
  • cateran #3
    A SoC valoban nem egyenlo a mobilprocesszorral, a cikkben azonban valoban mobilprocesszorokrol van szo....Mit is akartal mondani?

    Az mar zavarobb, hogy a cikkiro lathatoan nem tudja az U jeloles mibenletet....Latatlanban kijelentem, hogy nem az 5800U lesz a csucsok csucsa...Inkabb valami 5800-5900H
  • grebber #2
    Miért nem tudják már egyszer bőlére ereszteni az a rohadt IGP-t
    Felőle legyen a proci 4 évvel ezelőtti szinten de az igp üssön már meg végre egy 1050ti szintet...
  • Sir Cryalot #1
    Ez nem "SoC" tehát nem mobilprocesszor, továbbá semmilyen űrt nem tölt be, szóval megint fingfűrészelésre tellett az x86 brigádtól.