Gyurkity Péter

Saját PC-n dolgozik az AMD

Egy régebbi projekttel kapcsolatban kaptak most szabadalmi engedélyt.

Az AMD eredetileg még 2015 folyamán tett közzé egy igencsak érdekes videót, amelyben a saját fejlesztésű PC egyes részleteit mutatták be. Ebből semmi nem lett, a jelek szerint viszont a projekt nem teljesen halott, mivel nemrég egy korábbi beadványukra bólintottak rá az illetékesek.

A Project Quantum annak idején meglehetősen nagy visszhangot kapott, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a cég leginkább saját grafikus vezérlőinek erejét igyekezett illusztrálni, természetesen az akkor elérhető csúcstechnológiával. A videó után azonban egyetlen szó sem esett a kezdeményezésről, így azt hihettük, hogy a saját, úgynevezett VR PC kifejlesztését végül kukázták, hogy egyéb területekre koncentráljanak. Most úgy tűnik, továbbra is a tarsolyban tartogatják a projektet, vagyis akár a közeljövőben is megismerhetünk egy ilyen fejlesztést, amely a hagyományos PC erejét ötvözné egy új, négyzet alakú kialakítással, amely nyilván bizonyos konkrét előnyöket kínálna számunkra.


A beadványban (amelyet egy Twitter-felhasználó vett észre) az 5 évvel ezelőtt illusztrált megoldáshoz nagyon hasonló külalakú kütyüt látunk, amelynek alsó része tartalmazná a vízhűtésre támaszkodó komponenseket, míg a felső régióban a hőcsere ideális lebonyolítása zajlana le. Azt persze még nem tudjuk, hogy pontosan milyen hardveres komponensekkel látnák el az egyelőre név nélküli fejlesztést, az is lehet azonban, hogy a hónap végén esedékes Radeon-bemutatón ezt a kütyüt is megismerhetjük majd – ellenkező esetben tovább kell várnunk a konkrét részletekre.

A CPU-k terén sem pihen a cég, a külsős beszámolók szerint itt további példányok vannak érkezőben. Néhány nappal ezelőtt írtunk a Ryzen 5000-sorozat bemutatkozásáról, azonban biztosra vehettük, hogy az akkor megismert 4 példányon túl hamarosan további családtagok debütálnak majd a piacon. A Ryzen 5 5600 (X-jelzés nélkül) lehet ezek egyike, nyilván szerényebb jellemzőkkel, 2021 elején, 220 dolláros áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #3
  Igazából ez még a múlt sem, csak bizonyos ballépések miatt kialakult idióta sztereotípia.
  Ilyen erővel az Intelt pl. a Pentium 4 vagy a Dual Core miatt lehetne lassú szarokat gyártó gagyicégnek nevezni. Vagy a Samsungot robbanótelefongyártónak. Csak mivel az AMD a Core 2 "aranykorában" kissé mellényúlt a sokszálasítással és évekre lemaradt az Intel mellett, ott sikeresen berögződött ez a baromság.
 • Vanek úr #2
  Lehet. De ugyanakkor ilyenekkel lehet meggyőzni a sok "AMD=lassú és rossz és még tűzforró is" berögzöttségű vásárlót, hogy az már a múlt, és hogy bátran választhatják a cég termékeit (akár processzorról, akár videokártyáról van szó - de akár 'egybegépek' terén is (pl.: noti)).
 • kvp #1
  Ez csak egy referecia pc, ami inkabb a gyartok fele bir muszaki ertekkel, mig a vasarlok fele erdekes marketingfogas. Amig beszallitokent nagysagrendekkel nagyobb forgalmuk van, addig nem eri meg a sajat markas pc-kre penzt kolteni.