Berta Sándor

USA - kémkedéssel vádolnak egy kínai tudóst

A szakember hosszú időre rácsok mögé kerülhet, ha bűnösnek találják.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a Kaliforniai Egyetem egyik kínai kutatóját vádolta meg kémkedéssel, mert állítólag a férfi eltüntetett olyan bizonyítékokat, amelyek alátámasztották amerikai technológiák Kínának való illegális átadását.

A vád alapján a 29 éves Guan Lei egy merevlemezt dobott ki az amerikai lakóhelye közelében lévő egyik konténerbe. Azonban balszerencséjére a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) komoly erőfeszítések árán helyre tudta állítani az adattárolót. A hivatal először még azt közölte, hogy a merevlemez javíthatatlanul megsérült, s az azon tárolt minden korábbi adatot szándékosan és erőszakos módon eltávolítottak. Az FBI ezután indított Guan Lei ellen vizsgálatot, amelynek keretében azt próbálta meg kideríteni, hogy a tudós átadott-e fontos amerikai szoftvereket vagy műszaki adatokat a Kínai Nemzeti Védelmi Technológiai Egyetemnek. A hivatal emellett arra a következtetésre jutott, hogy a szakember 2018-ban, az amerikai vízum kérvényezésekor letagadta, hogy kapcsolatban állna a kínai fegyveres erőkkel. Az FBI a kutatótól azt kérte, hogy engedje átvizsgálni a számítógépét, de azt a szakember elutasította. Ráadásul megpróbált repülővel Kínába utazni.

Később a vizsgálat során Guan Lei beismerte, hogy katonai kiképzést kapott és alkalmanként még egyenruhát is hordott, amikor a Kínai Nemzeti Védelmi Technológiai Egyetemen tanult, de azt állította, hogy csupán egy normális átlagos hallgató volt. A férfit végül a bizonyítékok állítólagos megsemmisítése mellett megvádolták azzal is, hogy digitális adattárolókat rejtett el a nyomozók elől és hazudott azzal kapcsolatban is, hogy az USA-ban töltött ideje alatt kapcsolatba lépett a kínai konzulátussal. Amennyiben a kínai tudóst bűnösnek találják, akkor legmagasabb büntetésként akár 20 év, szövetségi fegyintézetben letöltendő börtönt is kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!