Berta Sándor

32 magos chipen dolgozik az Apple

A kaliforniai konszern újabb komoly projektbe fogott.

Az Apple nemrég jelentette be a saját fejlesztésű M1 chipre épülő Mac Mini, MacBook Air és MacBook Pro termékét. Az új 8 magos processzor 5 nanométeres gyártási eljárással készült és az ARM architektúrára való áttérés elsősorban a wattonkénti nagyobb processzorteljesítményben nyilvánul meg. Az óriáscég tájékoztatása alapján az M1 egy System-on-Chip (SoC), amelyben a nyolc beépített CPU-magból négy a teljesítményre lett optimalizálva, míg a másik négy a hatékonyságra. Az új MacBook Air esetében a SoC az előző generációs megoldásokhoz képest 3,5-szer nagyobb processzorteljesítményre és 5-ször nagyobb grafikus teljesítményre képes.

Most a Bloomberg azt írta, hogy a társaság már újabb M-chipeket fejleszt, amelyek szintén az ARM architektúrára fognak épülni, 16 és 32 magosak lesznek, s azokat a csúcskategóriás területre szánja a vállalat. Az új eszközök a legnagyobb teljesítményű MacBook Pro, iMac és egy új Mac Pro készülékbe kerülnek majd és azok mellett az Intel termékei elavultnak fognak tűnni.

Az új chipek várhatóan 2021-ben kerülnek a piacra, majd azokat 2022-ben követheti egy 64 és 128 magos változat. Ezáltal a konszern teljesen új pozícióba kerülhet. Ezzel párhuzamosan az Apple 2022-re teljessé teheti az Intel processzorairól az ARM chipjeire való átállást. Az egyelőre kérdéses, hogy az Intel miként fog reagálni az új fenyegetésre.

Az információkat egyébként Ian King és Mark Gurman, a Bloomberg jól értesültnek számító újságírója szellőztette meg. Az utóbbi már tinédzserként a 9to5Mac blogon tudósított az Apple újdonságairól, többek között az új iPhone modellekről és az értesülései általában igaznak is bizonyultak. Az Apple szóvivője nem kommentálta a hírt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #5
  A 128 magos változat asztali megoldásokban kihasználhatatlan. Fizikát szimulálni, molekulát tervezni, kriptobányászni tuti, de normál esetben megy 5 mag, az már jó.
 • Sir Cryalot #4
  Kiszamoltak 2000res evek korul is, hogy ha allna a moore torvenyakkor 2050ben lenne konzumer cpun GI.
 • Sir Cryalot #3
  Intel datacenter gput fejleszt meg az amdnek is van, raszterezes nelkuli gpuja oda ha jol tudom.

  Ezek nelkul sosem lesz normalis global illumination, Carmack elkotyogta 2012-ben.

  Szoval mondhatni sosem volt juzereknek nem elavult gpu-ja vagy procija, mert csak remote rendering er valamit.
 • end3 #2
  Ott rontották el, hogy a céget "eldugták" Izraelben (gondolták a kíváncsi, technológiát "lopó" szemek elől, megközelíthetetlen helyen lesz..,) - és valójában csak jó távolra került mindentől, - bezárták ezzel egy információs és cselekvési buborékba is, direktben nem jutottak el, - vagy csak lassú, szivárgó módban, - hozzájuk a világméretű ipari technológia verseny új trendjei. Mire észbe kaptak, már ledolgozhatatlan hátrányba kerültek. A jövőben lehet még valamilyen szinten jelenlétük, de a meghatározó szerepet egyenlőre elvesztették. Nagyon sok pénzre lenne szükségük a visszatéréshez, de ha ez esetleg előkerülne valahonnan, a másik az időtényező, már kevésbé lesz manipulálható és nyerhető számukra.

  Az elmúlt 30 évben stabil, megbízható processzorokat adott a világnak, az ezekkel szerelt gépek még jó darabig szolgálnak majd az asztalaink mellett, de a Hold, a Mars, a világűr sem zárható ki teljesen a lehetséges felhasználási területeik közül. Az akár max. 2-4 év működésre tervezhető ARM procikkal ellentétben, rájuk legalább egy évtizedig biztosan lehet számítani. (1991 óta általam folyamatos feladatmegoldásokhoz, (munkavégzéshez,) használt Intel processzorok közül, - bár a számuk a 100-at biztosan meghaladta, nem tudok arról, hogy valaha egy is tönkrement volna közülük. Bár a gépek felhasznált többi alkatrészei is ilyen meghibásodást mutattak volna.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2020.12.10. 08:43:12
 • Tntmaxy #1
  Nekem az intel termékei már most elavultnak tűnnek.