Berta Sándor

Tönkreteheti a régi notebookokat a MacOS Big Sur

Elsősorban azok a felhasználók aggódhatnak, akiknek 2013-as vagy 2014-es MacBook Prójuk van.

Az Apple terméktámogatási oldalain és a Redditen számos olyan bejegyzés jelent meg, amelyekből kiderült, hogy az Apple által a múlt héten elérhetővé tett új MacOS Big Sur komoly hatással lehet a régebbi laptopmodellek működésére.

Akinek a tulajdonában 2013-as vagy 2014-es MacBook Pro notebook van, az ne frissítse az operációs rendszert a MacOS Big Sur verzióra. A tapasztalatok alapján ugyanis vannak olyan régebbi modellek, amelyeket a frissítés után már nem lehet működésre bírni. Az érintett felhasználók nem csupán leírták a tapasztalataikat, hanem képernyőfotókkal is alátámasztották a jelenséget.

Az Apple tájékoztatása alapján a MacOS Big Sur elvileg rendben feltelepíthető a 2013-as és a 2014-es MacBook Pro termékekre is. A valóságban azonban a frissítési folyamat közben gyakran elsötétül a készülékek képernyője és utána ez az állapot marad. Minden próbálkozás sikertelen, legyen szó újraindítási kísérletről vagy a visszaállítási partíció használatáról. Az utóbbi már csak azért sem lehetséges, mert az eszközök nem reagálnak a billentyűparancsokra.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi áll a probléma hátterében. Az Apple a felhasználók egy részét arra kérte, hogy küldjék be a hivatalos szervizekbe a gépüket, míg másoktól türelmet kértek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #5
    Ja, ha ez Biost is update-el, akkor már érthető. :D
  • kvp #4
    Van olyan gep, amit teglaz. Alapvetoen ha a boot rendszer frissitesekor nem kerul fel minden olyan komponens ami ahhoz kell, hogy a hardver elinduljon, akkor a gep kvazi kirugta maga alol a bios-t es nem tud tobbet elindulni. Mivel ezek a gepek efi-sek, ezert a bios is egy kis oprendszer, amit lehet frissiteni meg atkonfiguralni. A legjellemzobb eloidezo ok egyebkent az, hogy ha nincs eleg szabad hely, akkor befagy a frissites es nem tud ujraindulni. Ha ezt pont az efi frissitese kozben csinalja, akkor tobbet boot-olni sem.

    Egyebkent gyogyithato. Ha elindul, csak ujra kell rakni a rendszert, ha nem indul el, akkor ujra kell flash-elni a flash-t. Utobbit vagy vallalja a szerviz vagy csereli az alaplapot vagy kuka. A harmadik a preferalt, a masodik kb. egy uj gep ara, az elsot meg egy arkaszerviz nem biztos, hogy tudja es/vagy akarja vallalni.
  • wraithLord #3
    Gondolom nem tönkreteszi, csak újra kell rakni rá a rendszert.
    Vagy az Apple feltalálta a hardverszétcsesző OS-t, annak ellenére, hogy semmi másra nem kell fejleszteniük, csak a saját gépeikre? :D
  • M2 #1
    Semmi gond! Már itt az új megoldás: az új, szebb, színesebb, szagosabb MacBook!

    Apple: generálj egy problémát, majd kínáld jó pénzért a megoldást.